Новини

21 Липня, 2023 р., 14:47
Коли здається, що радіти нічому, що світ навколо втратив кольори, заведіть «Щоденник подяки». Проста вправа підсвітить хоч і найдрібніші, але світлі моменти життя, допоможе зберегти сили, подарує відчуття спокою.
21 Липня, 2023 р., 11:55
⚡️За ініціативою першої леді Олена Зеленська створено Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?»
21 Липня, 2023 р., 11:50
Щочетверга виходить новий випуск подкасту «Простими словами». Четвертим гостем спеціального сезону став дитячий і підлітковий психіатр Денис Угрин, який поділився думкою, що насправді вбиває дітей і чому не варто перекладати відповідальність за це на заборонені речовини.
20 Липня, 2023 р., 10:13
На платформі зібрана інформація про всі ключові перевірені сервіси фахової соціально-психологічної, юридичної, інформаційної підтримки під час війни.
20 Липня, 2023 р., 08:16
Коли ниє зуб – ми йдемо до стоматолога. Коли хапає серце – до кардіолога. Але не всім легко звернутися до фахівця з психічного здоров'я, коли болить душа. Через нав’язану суспільством стигму невидимі поранення підступно гризуть зсередини навіть здавалося б найстійкіших.
20 Липня, 2023 р., 08:14
Для призначення житлової субсидії надаються заява та декларація (за встановленими формами). Залежно від обставин можуть надаватись інші документи (за наявності):
20 Липня, 2023 р., 08:00
 Вправа «Заземлення» Ця вправа допоможе усвідомити себе тут і зараз, коли тебе переповнюють важкі думки. «Заземлення» можна робити: вдома, у метро або поки стоїш у черзі до каси. Вправа складається з трьох дій. 1. Спочатку треба звернути увагу на те, як ти почуваєшся зараз і про що думаєш. Проговори це собі подумки. 2. Тепер спробуй уповільнитися й з’єднатися зі своїм тілом. Це не так складно, як звучить. Повністю видихни повітря з легень, а тоді знову повільно їх наповни глибоким вдихом. Повільно притисни ступні до підлоги. Так само плавно витягни руки вздовж тіла або зімкни долоні перед собою. 3. Остання дія – перенаправити увагу на світ навколо. Які 5 предметів ти бачиш? Які 3-4 звуки чуєш? Які запахи відчуваєш? Проговори подумки, що й де ти зараз робиш. Тепер торкнися коліна або якогось предмета поруч. Помацай, досліди його текстуру, температуру. Так само помічай, коли з’являються негативні думки. Не забувай перемикати увагу на реальний світ навколо. Вправа «Відчепитися з гачка» Іноді важкі думки ніби чіпляють нас на гачок. Ми дратуємося чи замикаємося в собі, чи просто не можемо встати з ліжка й почати день. Це вибиває з колії на деякий час. Буває, наприклад, спілкуєшся з друзями. І тут зненацька з’являються тривожні думки. Ти вже не включаєшся в розмову, просто тут. Тоді треба звернути увагу на негативні думки, відчуття чи фізичний дискомфорт, які тебе «висмикнули». Ніби подивитися на них і назвати: «Ось думки про родину», «Ось страх майбутнього», «Ось болісний спогад про…», «Ось гнів», «Ось важкість у грудях», «Ось тиск у голові» тощо. Для початку так. Але якщо додати фразу «я звертаю увагу», то відчепитися з гачка стане ще простіше. «Я звертаю увагу на думки про родину», «Я звертаю увагу на страх майбутнього», «Я звертаю увагу на болісний спогад про…», «Я звертаю увагу на гнів», «Я звертаю увагу на важкість у грудях», «Я звертаю увагу на тиск у голові». Зафіксуй. Тепер треба перенаправити увагу назад на ситуацію. Що там друзі, про що мова? Повертайся до них. Треба постаратися повністю включитися в реальність, у те, що робиш зараз. Ця вправа допомагає бути людиною, якою хочеться бути й не робити шкоди близьким і собі. Вправа «Книжка з малюнком» Щоб легше справлятися з тривогою чи болісними відчуттями, їх можна візуалізувати. Уяви в себе на колінах відкриту книжку з чистими аркушами. Тепер уяви там тривогу чи відчуття у вигляді малюнка. Як він виглядає? Роздивись уважно. Тепер закрий цю уявну книжку. Нехай вона собі лежить поруч. А ти продовжуй займатися справами. Якщо треба кудись іти, можеш «узяти» книжку з собою. Але не відкривай, просто знай, що вона є. Ця вправа теж допомагає тримати фокус на реальності. Буде простіше уникати саморуйнування, якщо ти визначиш свої цінності. Як це зробити - читай на сайті у PDF-документі «Аптечка» від Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» за ініціативою Олена Зеленська: shorturl.at/bGKS2 #тияк #психічнездоровя #mentalhealth #психотурбота 
19 Липня, 2023 р., 16:28
У тому, що психіка похитнулася, іноді найскладніше зізнатися самому собі. Ви помічаєте знервованість, гостру реакцію на випадковий поштовх у магазині, бажання вибухнути в мить через дрібницю. Ви це бачите і відчуваєте, що щось не так. Бо ви – дорослий.
19 Липня, 2023 р., 14:18
Недарма панічна атака зветься саме атакою. Ось людина спілкується, посміхається, а вже наступної миті її охоплює несамовитий страх: світ навколо ніби тікає з-під ніг, у грудях шалено гупає серце — здається, вона от-от помре.
19 Липня, 2023 р., 14:17
  Коли температура повітря зашкалює, варто нагадати про правила поведінки у пожежонебезпечний період, яких повинні дотримуватись громадяни, аби запобігти виникненню пожеж. Адже у цей час, суха рослинність спалахує від найменшої іскри, а пожежа за лічені хвилини здатна поширитись на великі території, знищуючи все на своєму шляху. Крім того, під час загорання сухої трави полум’я може перекинутися на житлові будинки та інші споруди, завдавши при цьому значних матеріальних збитків. Разом із тим, такі пожежі завдають непоправної шкоди довкіллю, знищуючи родючий шар ґрунту. Страждають у подібних ситуаціях і люди, і тварини.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь