У проведених розпорядниками бюджетних коштів процедурах закупівель виявлені порушення, – Миколаївська обласна прокуратура

Дата: 20.12.2023 10:52
Кількість переглядів: 83

Фото без описуВід початку року прокурори подали до суду позовів на 4,8 млрд грн, у тому числі у сфері публічних закупівель – на понад 250 млн грн. Про це повідомив перший заступник керівника Миколаївської обласної прокуратури Денис Фальченко.

 

«Замовники, у яких були виявлені порушення законодавства при проведенні закупівель – це бюджетні установи, органи місцевого самоврядування міста Миколаєва, Вознесенського, Миколаївського та Первомайського районів, а також державні та комунальні підприємства», – зазначив Денис Фальченко.

 

За його словами, основними порушеннями, на які довелося реагувати прокурору, стали відсутність бюджетного асигнування на закупівлю, невідповідність тендерної пропозиції учасника кваліфікаційним вимогам замовника, безпідставне витрачання коштів через укладення незаконних додаткових угод до основного договору, несвоєчасне виконання договірних умов тощо.

 

«До прикладу, до суду скеровано позов про розірвання договору про придбання комунальним підприємством міста Миколаєва 20 тролейбусів на суму 167млн грн, враховуючи неможливість виконання умов договору постачальником через виробництво тролейбусів у республіці білорусь. Також, через невідповідність тендерної документації учасника закупівлі та обрання переможцем торгів, учасника пропозиція якого була економічно невигідною, прокурором скеровано до судів два позови про визнання недійсними договорів щодо придбання спеціальної пожежної техніки на суму 75 млн грн та повернення сплачених бюджетних коштів. Вказані справи розглядаються господарськими судами», – сказав Денис Фальченко.

 

Також прокурорами вивчалося питання дотримання вимог законодавства при проведенні публічних закупівель щодо використання бюджетних коштів, виділених на відновлення, ремонт та утримання об’єктів цивільного захисту населення. На цей час, вивчено матеріали 48 закупівель щодо ремонту та облаштування споруд цивільного захисту на 38 млн грн. Якість, повнота та своєчасність виконання робіт досліджується у рамках дев'яти кримінальних проваджень.

 

«Водночас прокурори реагують на неналежний стан споруд цивільного захисту шляхом пред’явлення до адміністративного суду позовів зобов’язального характеру щодо приведення їх у відповідність встановленим законодавством вимогам. До суду пред’явлено 52 таких позови», – підсумував Денис Фальченко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь