Обережно! Небезпечні нітрати у ранніх овочах та фруктах

Дата: 08.05.2025 13:53
Кількість переглядів: 31

 

     З настанням весняно-літнього періоду на споживчому ринку з’являється все більше ранньої овочевої продукції. Проте перша парникова зелень та овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму людини пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах та фруктах, вирощених  в теплицях в не сезон. Значне накопичення нітратів зазначено в салаті, шпинаті, зелені, редьці, селері, баштанних і практично у всіх коренеплодах.

     Для людини максимально допустимі рівні нітратів в харчових продуктах   регламентуються Державними санітарними  правилами і нормами «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» , затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.05.2013 № 368 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238).

Для оцінки рівнів нітратів в ранніх овочах та фруктах сформульовані загальні допустимі норми , наприклад:

  • в свіжому шпинаті  максимально допустимі рівні нітратів  – 3 500 мг NO3/кг;
  • в салаті «Айсберг», вирощеному у закритому ґрунті – 2 500 мг NO3/кг; а вирощеному у відкритому ґрунті -2 000 мг NO3/кг;
  • в картоплі – 250,0 мг NO3/кг;
  • в капусті білокачанній ранній  – 900,0 мг NO3/кг;
  • в моркві ранній – 400,0 мг NO3/кг;
  • в огірках, вирощених в  захищеному  ґрунті- 300,0 , а у відкритому ґрунті -150,0 мг NO3/кг;
  • в цибулі-перо, вирощеної в захищеному ґрунті- 800,0 мг NO3/кг, у відкритому ґрунті -600,0 мг NO3/кг;
  • в томатах- 150,0 мг NO3/кг;
  • в руколі  (урожаю у період з 01 квітня по 30 вересня) – 6000,0 мг NO3/кг.

Перевищення концентрацій  призводить до гострого або хронічного нітратного отруєння.

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки.

Безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла відповідний лабораторний контроль на вміст нітратів та дозволена для  реалізації в місцях санкціонованої торгівлі.

Саме тому Первомайське районе управління Головного управління Держпродспоживслужби в  Миколаївській області рекомендує:

  1. Купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
  2. Не купуйте овочеву продукцію та фрукти на стихійних ринках;
  3. Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
  4. Під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
  5. Намагайтесь не купувати парникові овочі та фрукти, почекати поки з’явиться ґрунтова продукція;
  6. З обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

Будьте обачними та бережіть здоров’я своє і оточуючих!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь