ДО ВІДОМА ВЛАСНИКІВ ТВАРИН

Дата: 08.05.2024 15:28
Кількість переглядів: 49

Фото без описуПервомайське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє суб’єктів господарювання Арбузинщини,  які утримуються в особистих підсобних господарствах  велику рогату худобу та дрібну рогату худобу  (кози та вівці)  щодо проведення планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, які  проводяться фахівцями  Арбузинського відділу Первомайської районної  лікарні ветеринарної медицини відповідно до «Плану проведення діагностичних досліджень по профілактиці заразних хвороб тварин на 2024 рік» затвердженого Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області.  

Проведення заходів здійснюється на  платній основі відповідно до  Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 25.02.2021 №395 «Про затвердження Розмірів плати за послуги, які надаються територіальними органами та бюджетними установами, що належать до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів».

             Всі заходи проводяться для  забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України 07 квітня 2022 року N 209  «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока».

             Цим наказом встановлені гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока та є обов'язковими для операторів ринку молока та молочних продуктів (у тому числі фізичних осіб), які утримують до п'яти умовних голів сільськогосподарських тварин (більше п’яти умовних голів - це фермерське господарство і відповідно вимог більше)   для виробництва сирого молока з метою введення його в обіг через пункти заготівлі молока або реалізації кінцевому споживачу через агропродовольчі ринки.

           В наказі зазначено вимоги:

  • до первинного виробництва молока;
  • до потужностей (приміщень) для доїння, зберігання молока та обладнання для доїння;
  • до доїння, первинної обробки, збирання молока пунктами;
  • до персоналу (особи), що здійснює доїння, первинну обробку, заготівлю та транспортування молока в пункти;
  • вимоги до пунктів;
  • до збирання молока в пунктах та його транспортування на переробну потужність.

             Закупівля та/або реалізація   молока можлива  лише з господарств благополучних щодо заразних хвороб тварин, та від корів, які мають ветеринарні   картки  до  паспортів  великої  рогатої  худоби,  де
зазначаються  результати  досліджень  тварин  на лейкоз, туберкульоз,
бруцельоз тощо, а також щеплення проти інфекційної хвороби сибірської виразки.

           Арбузинський відділ Первомайської районної  лікарні ветеринарної медицини у зоні діяльності якої є молоко заготівельний пункт,  після  кожного проведеного дослідження надає йому перелік особистих   селянських  господарств  щодо тварин,  які  реагують  на внутрішньошкірне введення туберкуліну, серопозитивних  на  лейкоз, бруцельоз  тощо  із зазначенням ідентифікаційних номерів  таких  тварин. 

Приймання молока від не досліджених, не щеплених, від хворих тварин  або  підозрілих  у захворюванні та не ідентифікованих тварин  ЗАБОРОНЕНО.        

Власники та/або утримувачі  тварин зобов’язані здійснювати ідентифікацію та реєстрацію тварин, згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 04.12.2017 №642 «Порядок ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби» кожна тварина, народжена в господарстві, має бути ідентифікована не пізніше семи днів з дати її народження.

За порушення Закону України Кодекс України про адміністративні правопорушення згідно ст. 107-2 Порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин:

  • неподання для реєстрації даних про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж тварин;
  • переміщення тварин без ідентифікаційних документів;
  • проведення забою, утилізації не ідентифікованих та незареєстрованих тварин;
  • здійснення продажу, проведення виставок і штучного осіменіння не ідентифікованих та незареєстрованих тварин - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

             Вимоги щодо незбираного молока зазначені в Наказі Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12.03.2019 N 118  «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів».

             Ці Вимоги обов'язкові для всіх операторів ринку незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом, переробкою та введенням в обіг молока та молочних продуктів, і не поширюються на первинне виробництво молочних продуктів, призначених для власного споживання. В наказі зазначені  вимоги:

  • до молока та молозива;
  • до виробництва молока та молозива;
  • до доїльного обладнання та гігієни у господарствах, які виробляють молоко та молозиво;
  • до доїння і збору молока та молозива;
  • до транспортування молока та молозива;
  • правила безпеки осіб, які проводять доїння та/або інші операції з молоком та молозивом.

             Молоко має походити від тварин клінічно здорових, досліджених, щеплених  та які  перебувають у задовільному фізичному стані, не мають жодних симптомів хвороб і травм вимені, що можуть призвести до забруднення молока та молозива, зокрема не страждати на будь-які інфекції сечостатевих шляхів, які супроводжуються виділеннями; ентеритом з діареєю та лихоманкою; не мати  ознак запалення вимені тощо. Оператор ринку зобов’язаний забезпечувати запровадження програми виявлення прихованих форм маститів.

             У разі  запитань звертатись на электрону  адресу: veterinar-arb@ukr.net;  prv_dpss@dpssmk.gov.ua .

 

 

 

 

 

 

 

   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь