Як проявляється білкова недостатність?

Дата: 07.05.2024 12:57
Кількість переглядів: 57

Фото без описуОрганізм – це складна система, де всі процеси налагоджені до найдрібніших деталей. Але, якщо десь стався збій - ви це відчуєте. Дефіцит білка теж відразу дасть про себе знати. Він розвивається найчастіше у людей, які споживають недостатню кількість білкової їжі, страждають від проблем із засвоєнням протеїну або зіткнулися з його активним розпадом. Також з дефіцитними станами найчастіше стикаються особи, які дотримуються строгих дієт або зовсім відмовилися від тваринної їжі.

На що варто звернути увагу в першу чергу:

  1. Проблеми з шкірним покривом, нігтями і волоссям. Може спостерігатися лущення шкіри, поява почервоніння і депігментація. Волосся стоншуються, стають бляклими, випадають, а нігті ламаються.

2. Втрата м'язової маси. Мускулатура є найбільшим сховищем білків у всьому організмі. Коли прийом протеїну зведений до мінімуму, організм починає черпати його з скелетних м'язів, що в результаті призводить до втрати м'язової маси і згодом до її виснаження. Особливо білкова недостатність небезпечна для літніх людей, оскільки вона може стати причиною виникнення саркопенії – це вікова втрата м'язової маси.

3. Поява втоми і слабкості. Амінокислоти, що входять до складу протеїну, важливі не тільки для підтримки багатьох функцій організму, але і для виробництва енергії. До того ж, білки беруть участь в транспортуванні кисню, в зв'язку з чим їх нестача може привести до почуття втоми і слабкості.

4. Рецидивуючі вірусні або бактеріальні інфекції. Дефіцитні стани здатні знизити захисні функції організму і привести до частих захворювань і низького опору інфекціям..

5. Погане загоєння ран і тривала регенерація мускулатури. Оптимальне споживання протеїну стимулює відновлювальні процеси.

 

Профілактика дефіциту білків в організмі людини

Уникнути нестачі протеїну в організмі дозволить збалансоване харчування. У раціоні обов'язково повинні бути присутні продукти з достатньою кількістю білка, серед яких:

  • м'ясо (птиця, риба, яловичина, свинина);
  • риба;
  • молочні та кисломолочні продукти;
  • яйця;
  • морепродукти;
  • сир;
  • горіхи;
  • бобові;
  • гречка;
  • гарбузове насіння;
  • сочевиця;
  • брокколі і т.д.

Спортсмени та люди, які ведуть активний спосіб життя, включають в свій раціон не тільки продукти, багаті на білок, а й спеціальні харчові добавки на основі даних органічних речовин. Біодобавки можуть бути рослинного та тваринного походження, що дуже зручно. Регулярний прийом дозволяє запобігти дефіциту і підтримати всі функції організму. Головне, не забувати, що все повинно бути в міру.

Слідкуйте за своїм здоров'ям, харчуйтеся правильно і досягайте поставленої мети швидко і без перешкод!
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь