Державна реєстрація потужності, отримання експлуатаційного дозволу  (залежності від виду діяльності) є обов’язковою для ВСІХ суб’єктів господарювання, всіх форм власності

Дата: 10.04.2024 15:04
Кількість переглядів: 28

Фото без опису Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує на  відповідальності  ВСІХ операторів ринку (юридичні особи, фізичні особи-підприємці, фізичні осіб) за порушення  законодавства про харчові продукти та неухильному  всіма виконанні вимог законодавства щодо харчові продукти.

Суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів, які відповідають за виконання вимог Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  від 23.12.1997 №771/97-ВР та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, є операторами ринку харчових продуктів.

Відповідно до статті 25 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" затверджено Наказ від 10.02.2016 № 39 «Порядок проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам, що додається».

 Оператор ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку), який провадить діяльність, що відповідно до вимог Закону не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов'язаний подати до територіального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацію потужності, яка використовується на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, відповідно до цього Порядку.

Державній реєстрації підлягає кожна окрема потужність оператора ринку в тому числі транспортний засіб, що використовується як потужність з реалізації харчових продуктів кінцевим споживачам. Заява подається оператором ринку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності. Заява про державну реєстрацію потужності може бути подана в паперовій або електронній формі.

Заяви, встановленого зразка, подаються до Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) управління адміністративних послуг  апарату виконавчого комітету   Первомайської міської ради відповідно (адреса: вул. Грушевського, 3, каб102, м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55213)  Розпорядження КМУ від 16.05.2014р. №523-р, із змінами та п.8, ст.12 Закону України «Про адміністративні послуги».

Відповідно до Наказ від 10.02.2016 № 39 проводиться внесення змін з використання потужності (зміни найменування; власника потужності; виду діяльності; зміни адреси) та відомості про припинення використання потужності оператор ринку зобов'язаний повідомити територіальний орган

компетентного органу про зміни в інформації про оператора ринку та потужність не пізніше 10 робочих днів з дати настання таких змін.  

Згідно зі статтею 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  від 23.12.1997 №771/97-ВР та Постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України", із змінами, оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, повинні отримати експлуатаційний дозвіл, який видається територіальним органом компетентного органу на кожну окрему потужність до початку її експлуатації.

Забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, повідомлення про реєстрацію яких не було зроблено оператором ринку до вимог цього Закону (п.5, ч.1, ст.37 ЗУ №771/97-ВР від 23.12.1997, із змінами).

Забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, щодо яких не отримано експлуатаційного дозволу, передбаченого цим Законом, або дія якого тимчасово припинена  (п.4, ч.1, ст.37 ЗУ №771/97-ВР від 23.12.1997, із змінами).

Оператори ринку несуть відповідальність за  порушення вищезазначених нормативних документів відповідно до статті 65  Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18 травня 2017 року №2042-VIII:

- виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, -

тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.04.2024 становить 160 000,00 грн), на фізичних осіб - підприємців - у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.04.2024 становить 88 000,00 грн);

- виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу на відповідну потужність, якщо обов’язковість його отримання встановлена законом, -

тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат(станом на 01.04.2024 становить 240 000,00 грн), на фізичних осіб - підприємців - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.04.2024 становить 160 000,00 грн).

У разі  запитань звертатись на электрону  адресу: veterinar_kroz@ukr.net;  udss_vrad@ukr.net;  prv_dpss@dpssmk.gov.ua    або   за  тел. (05133) 2-20-57; 067-199-42-75 Первомайського  районного  управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь