Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Дата: 09.04.2024 12:27
Кількість переглядів: 34

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року № 338 «Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки» всі суб’єкти господарювання зобов’язані провести реєстрацію своїх пасік.  Реєстрація пасік здійснюється відповідно поданої заяви до Первомайського районного управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за місцем розташуванням пасіки відповідно до територіальної громади. Видача паспорта проводиться безкоштовно з  присвоєнням пасіці єдиного унікального номера та вноситься до Реєстру пасік.  

            На виконання  Наказу  Міністерства аграрної політики  та продовольства України 10.02.2016  № 39 «Порядок  проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам» оператор ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку), який провадить діяльність, що відповідно до вимог Закону не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов'язаний подати до територіального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацію потужності, яка використовується на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, відповідно до цього Порядку. Реєстрація потужності проводиться безкоштовно. Не обов’язково проводити  державну реєстрацію потужності,  якщо пасічник використовує мед та продукти бджільництва для власних потреб.

       Відповідно до частині 3 статті 13 Закону України «Про бджільництво»   пасіка підлягає  реєстрації  у місцевій  селищній раді   у  порядку   встановленому  органом  виконавчої  влади,  що  забезпечує  формування  державної  аграрної політики  та за  місцем  проживання  фізичної  особи  або  за місцем знаходженням юридичної особи,  яка займається  бджільництвом.

            Ветеринарно –санітарні заходи проводять спеціалістами ветеринарної медицини  Арбузинського відділу ветеринарної медицини Первомайського районної лікарні ветеринарної медицини двічі на рік. Обстеження пасіки проводиться з обстеженням кожної бджоло сім’ї та проводиться відбір зразків для подальшого дослідження в акредитованій лабораторії ветеринарної медицини. Ці послуги платні відповідно до Наказу від 25.02.2021 №395 «Про затвердження Розмірів плати за послуги, які надаються територіальними органами та бюджетними установами, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби».

            Ветеринарно –санітарні заходи у тому числі щорічного весняного обліку пасік здійснюється до 15 травня поточного року, та вноситься в додаток  ветеринарно –санітарного паспорта пасіки спеціалістами  Арбузинського відділу ветеринарної медицини Первомайського районної лікарні ветеринарної медицини.

 

 

Для запобігання отруєння бджіл розміщення пасіки фізичними та юридичними особами здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил ст.15 Закону України «Про бджільництво», п. 1.1 Наказу Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 30 січня 2001 року N 9 «Про затвердження  Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» .

Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір та запилення здійснюється  на підставі довідки або ветеринарного свідоцтва на перевезення бджолосімей, виданих державними районними лікарнями ветеринарної медицини (п.3.5. Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл)..

В свою чергу голови органів місцевого самоврядування повідомляють про заплановану обробку населення та пасічників на підпорядкованій їм території.

Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин зобов’язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин за три доби відповідно до Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин (Наказ Мінекономіки19 лютого 2021 року № 338) в  повідомлення повинно містити наступні дані:

-   територія

-   дата

-   час

-   препарат

-   діюча речовина

-   способи їх застосування

При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території сільської ради, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.

У разі  запитань звертатись на электрону  адресу: veterinar-arb@ukr.net або  prv_dpss@dpssmk.gov.ua тел. (05133) 2-20-57 Первомайського  районного  управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 

 

 

 

                                      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь