Щодо профілактики недопущення занесення та поширення збудника АЧС

Дата: 01.03.2024 15:47
Кількість переглядів: 36

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про те, що відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Первомайській районній військовій адміністрації Протоколу від 27.02.2024 №1.

     Виконання Рішення Протоколу ДНПК при Первомайській районній військовій адміністрації щодо профілактики недопущення занесення та поширення збудника АЧС Первомайському району стосується селищної ради, старостів сіл, власників господарств різних форм власності, користувачів мисливських угідь та кожного жителя громади.

     Збудник африканської чуми свиней (АЧС) — ДНК-місний вірус родини Asfarviridae, роду Asfivirus він високостійкий до факторів середовища, стійкий до висушування та гниття. Також зберігається в продуктах свиного походження, які не мали термічної обробки (соління та сирокопчені харчові вироби, харчові відходи, які використовують для годування свиней). Його знаходять в крові, лімфі, у внутрішніх органах, секретах і екскрементах хворих тварин.

     Для захисту територіальної громади від проникнення та/або розповсюдження збудника у господарства всіх форм власності, що утримують свиней, необхідно посилити заходи по дотриманню вимог щодо недопущення захворювання свиней на африканську чуму відповідно до Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2017 року № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 року за № 432/30300.

     Відповідно до Рішення зазначено ДНПК при Первомайській районній військовій адміністрації та його виконання потрібно постійне забезпечення господарства всіх форм власності у «закритому режимі» та посилення заходів біозахисту. Про всі випадки захворювання та загибелі свиней повідомляти спеціалістів Арбузинського відділу ветеринарної медицини.

     Вразі переміщення свиней дотримуватись правил оформлення супровідних ветеринарних документів, в тому числі ідентифікації. При наміру завезення свиней в господарство завчасно звертатись до Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області для підтвердження епізоотичного благополуччя, та перед постановкою тварин на карантин, подати заяву про проведення позапланового інспектування для перевірки дотримання господарством ветеринарно-санітарних вимог для утримання тварин.

      Керівнику мисливських угідь та керівнику лісового господарства постійно проводити обстеження підконтрольних територій та у разі виявлення трупів диких свиней повідомляти спеціалістів Арбузинського відділу ветеринарної медицини Первомайської районної лікарні ветеринарної медицини та Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

     Комунальному підприємству періодично проводити обстеження узбіччя доріг, сміттєзвалищ та селищній раді - територій законсервованих худобомогильників на предмет виявлення трупів та/або решок трупів свиней та повідомляти спеціалістів Арбузинського відділу ветеринарної медицини Первомайської районної лікарні ветеринарної медицини та Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

      Продаж м’ясної продукції, ковбасних виробів та м’яса дозволяється лише за наявності відповідних ветеринарних документів, товаротранспортних накладних виданих у встановленому порядку. Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це ринок або торгівельний павільйон. Саме там знаходиться державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, лікар ветсанексперт здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання. Відповідальна особа ринку не має права надавати місця на торгівлю без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії у свою чергу відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу.

      Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області просить Вас розмістити на офіційному вебсайті громади інформацію для забезпечення реалізації державної політики щодо ефективного виконання законодавства в сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

      У разі питань, що виникають звертатись на електронну адресу: veterinar-vet@ukr.net, або  prv_dpss@dpssmk.gov.ua Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 

Додаток


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь