Щодо  попередження  ГКІ

Дата: 16.02.2024 11:31
Кількість переглядів: 80

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишечнику людини і характеризуються розвитком діареї. Найбільшу небезпеку становлять для дітей і осіб похилого віку внаслідок швидкого зневоднення організму.

      Гострі кишкові інфекції широко поширені і являють собою серйозну проблему, особливо серед дитячого населення. За даними ВООЗ у дітей ГКІ займають друге місце після гострих респіраторних інфекцій, а у дорослих на їх частку припадає близько третини всіх випадків захворювань. Згідно з офіційною статистикою, в Україні щороку реєструється 50-60 тисяч випадків інфекційних діарей у дітей, з яких 20-30 закінчуються летально.

      Причини гострої кишкової інфекції

Джерелом інфекції є хвора людина або носій, який виділяє збудників у навколишнє середовище з випорожненнями і/або блювотними масами. Інфекційний період триває з моменту виникнення перших симптомів хвороби і триває до закінчення відповідної симптоматики (діареї). В міру поліпшення стану хворих і зменшення клінічних проявів заразність знижується, але ще може зберігатися протягом тривалого часу. При вірусній інфекції хворий може бути заразним до 2 тижнів після одужання. Закінчення заразного періоду можна визначити тільки за допомогою лабораторної діагностики. Значну роль у поширенні інфекції відіграють хворі зі стертими формами, у яких діагноз не був встановлений. Залишаючись в колективах, вони сприяють поширенню інфекції серед оточуючих.

Зараження відбувається аліментарним шляхом (при вживанні їжі і/або води, що містить збудника захворювання), при деяких вірусних інфекціях можливий повітряно-крапельний механізм передачі. Діти молодшого віку частіше заражаються контактно-побутовим шляхом, так як у них ще не достатньо розвинені гігієнічні навички.

Провідним симптомом при ГКІ є діарея. Залежно від причини і рівня ураження кишечника виділяють наступні форми інфекційних діарей:

Інвазивні діареї. Збудники - бактерії або найпростіші. Переважно уражується товстий кишечник з розвитком коліту: cальмонельоз, дизентерія, ієрсиніоз, ешерихіоз, кампілобактеріоз, гостра кишкова інфекція, викликана синьогнійною паличкою, клостридіями, клебсієлами, протеєм, черевний тиф, амебіаз та інші.

Секреторні діареї. Найчастіше причиною стають віруси або бактерії, що виділяють ентеротоксин. Характеризуються переважним ураженням тонкого кишечника з розвитком ентериту (ротавіруси, норовіруси, ентеровіруси, коронавіруси, аденовіруси, астровіруси, реовіруси, каліцивіруси, ентеропатогенні і ентеротоксигенні кишкові палички).

Частіше за інших хворіють і більш схильні до розвитку ускладнень діти та особи похилого віку, особи із захворюваннями шлунка та кишечника, а також люди з ослабленим імунітетом.

Загальні симптоми гострих кишкових інфекцій

Інкубаційний період (з моменту потрапляння збудника до появи перших ознак хвороби) триває від 6 годин до 2 діб.

Практично будь-яка кишкова інфекція характеризується розвитком основних синдромів різного ступеня вираженості:

Інфекційно-токсичний синдром (ІТС). Проявляється підвищенням температури і симптомами інтоксикації (слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, іноді на тлі високої температури блювота). Для деяких інфекцій підвищення температури не є характерним (наприклад, холера).

Кишковий синдром. Симптоматика залежить від рівня ураження шлунково-кишкового тракту і відповідає гастриту, ентериту, коліту, гастроентериту, ентероколіту та гастроентероколіту.

Гастрит проявляється болями в області шлунка, постійною нудотою, блювотою після прийому їжі і пиття води, викликати її може навіть ковток рідини. Може бути основним синдромом при харчових отруєннях.

Ентерит характеризується появою частих рідких випорожнень. Є провідним синдромом при холері.

Коліт проявляється болями в нижніх відділах живота, переважно зліва, акти дефекації болючі, випорожнення скудні з домішками слизу і крові, помилкові позиви до дефекації, відсутність полегшення після випорожнення. Найбільш характерний для дизентерії.

Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися за медичною допомогою:

ранній і дошкільний вік дитини (небезпека швидкої дегідратації);

особи похилого віку (старше 65 років);

часті рідкі випорожнення більше 5 раз на добу у дорослого;

багаторазова блювота;

висока температура з діареєю і блювотою;

кров у випорожненнях;

переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.

 Діагностика гострої кишкової інфекції

Незважаючи на значні досягнення у вивченні клінічних особливостей, встановити точний діагноз при ГКІ на підставі скарг пацієнта, клінічної картини і даних об'єктивного обстеження вдається лише у 20-30% випадків. Остаточний діагноз виставляється лише після лабораторного підтвердження і виявлення збудника.

Як лікувати кишкову інфекцію?

У першу чергу лікування кишкової інфекції починається з того, що хворим призначається дієта.  З раціону виключаються:

молочні продукти;

сирі овочі, ягоди і фрукти;

смажені продукти;

жирне;

солоне;

гостре;

копчене;

салати.

Потрібно пити воду без газу, компот із сухофруктів, дуже слабкий відвар шипшини. Використовують також готові сольові препарати, які розводять кип’ячою водою: Регідрон, Хумана, Ораліт та інші.  За медичною допомогою потрібно звернутися, якщо пронос і блювота (навіть кілька разів) спостерігаються у маленької дитини. До приїзду дільничного або «Швидкої» її потрібно спробувати випоїти водою або чаєм, даючи по 5 мл кожні 10 хв.

Антибактерильная терапія – призначається лікарем при підозрі на бактеріальну інфекцію. В одних випадках достатньо прийому ліків в таблетках, в інших же може знадобитися внутрішньом’язове або внутрішньовенне введення препаратів.

 Профілактика кишкових інфекцій

Специфічної профілактики (тобто вакцин або анатоксинів) ні для однієї з цих інфекцій немає. Застосовуються тільки неспецифічні профілактичні заходи:

  •  дотримання індивідуальних гігієнічних заходів;
  • вживання кип'ячої або бутильованої води;
  • миття рук після туалету;
  • відмова від вживання сирих яєць (навіть зібраних від власних же птахів);
  • достатня термічна обробка м’яса;
  • детальний перегляд термінів придатності тих продуктів, які ви збираєтеся купувати;
  • миття овочів, ягід, зелені, фруктів перед вживанням;
  • зберігання готової продукції в холодильнику;
  • відмова від годування немовлят нерозведеним коров’ячим чи козячим молоком;
  • підтримка достатніх санітарних умов в будинку/квартирі;
  • якщо в родині хтось захворів – кип’ятіння його посуду, відмова від вживання їжі з одного посуду, знезараження випорожнень хлорвмісними препаратами.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь