Щодо підвищеного вмісту хлорпірифосу у чаях з квітами жасмину
До Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надійшов лист, щодо інформаційного повідомлення, отриманого по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 15 січня 2024 року № 2023.8800-fup 17 стосовно виявлення залишків пестицидів, включаючи хлорпірифос, у жасмині (походження з Китаю), який використовувався у різних чайних сумішах, що експортувалась з Федеративної Республіки Німеччина (виробник: Kirchner Fischer & Co., Elmshorn) до України (отримувач: ТОВ «Світ чаю», вул. Гайдара, 50, офіс 7, м. Київ, 01033)», – ідеться у повідомленні.
ІНФОРМАЦІЙНО: Хлорпірифос є дуже широко вживаним пестицидом. Цей агент використовується для знищення широкого спектра шкідливих комах і кліщів; водночас він демонструє помітну токсичність для більшості видів інших тварин і людини. Дослідження вчених із США та інших країн доводять те, що навіть незначні дози хлорпірифосу, які нещодавно вважались умовно безпечними — можуть чинити негативний вплив на здоров’я людей. Загалом, потрапляючи в організм людини, він викликає гострі порушення роботи центральної нервової системи: головний біль, порушення свідомості аж до розвитку глибокої коми, судоми. Сильне отруєння може призвести до смерті. Також негативна дія препарату стосується хронічного ефекту. Тобто, якщо споживати продукти, що містять залишкову кількість фосфорорганічних пестицидів протягом тривалого періоду — можливий віддалений прояв негативних наслідків. Більше того — порушення у функціонуванні нервової системи вдалося зафіксувати навіть на наступному поколінні тварин, яке безпосередньо не зазнавало дії препарату.
У разі виявлення обігу цього чаю на полицях повідомляти про порушення
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. М. Демченко, 8в на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net, та інформуємо, що відповідно до частини 3 статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган.