Як отримати відпустку у звʼязку з одруженням?

Дата: 07.11.2023 09:24
Кількість переглядів: 75

Працівник має право на спеціальну відпустку на час весілля або реєстрації шлюбу, яку можна взяти додатково до звичайної відпустки.

Відповідно до ст. 21 Сімейного кодексу України, шлюбом (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text) є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Крім того, згідно з п. 8 ч. I ст. 25 Закону України «Про відпустки», особам, які одружуються, за їх бажанням в обов’язковому порядку надається (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%D1%80#Text) відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 10 календарних днів. Як передбачено п. 1 глави 2 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін'юсту від 18.10.2000 р. № 52/5, для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоловіком особисто подається заява (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00#Text) про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану. За погодженням з особами, що вступають у шлюб, орган державної реєстрації актів цивільного стану призначає день і час державної реєстрації шлюбу.

Таким чином, підставою для надання працівникові відпустки у зв’язку з вступом в шлюб є:

• довідка з РАЦСу про подання заяви;

• заява працівника на ім'я керівника установи про надання йому відпустки без збереження заробітної плати у зв’язку з одруженням із зазначенням конкретної дати початку відпустки та її тривалості.

Надання працівникові відпустки оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця. Слід зазначити, що законодавством не визначені терміни надання відпустки особам, які укладають шлюб. Можна зробити висновок, що відпустка без збереження заробітної плати надається з дня, про який просить працівник, у межах періоду, в якому існують обставини, що дають право на відпустку. Відпустка може передувати дню реєстрації шлюбу, слідувати за ним, або дата реєстрації шлюбу може припадати на будь-який день відпустки.

 

 

                                                                                                                                          Арбузинський відділ ДРАЦС

у Первомайському районі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь