ЯК ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ПРІЗВИЩЕ, ВЛАСНЕ ІМ'Я ТА ПО БАТЬКОВІ НОВОНАРОДЖЕНОЇ ДИТИНИ?

Дата: 02.10.2023 08:36
Кількість переглядів: 71

Для державної реєстрації народження дитини та присвоєння їй імені необхідно звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану або ж скористатися сервісом “єМалятко”.

Слід зауважити, що ім’я дитини визначається за згодою батьків, проте воно може складатися не більше як з двох імен. Виключення – ситуація, якщо мати і (або) батько малюка є представниками національних меншин і порядок присвоєння імені є національним звичаєм.

Щодо прізвища – дитина завжди матиме прізвище батьків. Якщо ж у тата й мами вони різні, то нащадку за їхньою згодою присвоюється прізвище одного з них або подвійне, утворене шляхом з’єднання прізвищ обох. Яке буде першим – батьки мають визначити самостійно.

По батькові дитини утворюється від імені батька. Якщо у тата подвійне ім’я, то по батькові дитині присвоюється за одним з них на вибір батьків. По батькові також може утворюватися згідно з національними традиціями або не присвоюватися взагалі лише якщо мама і (або) батько дитини є представниками національних меншин.

Цікавим є той факт, що у разі виникнення спору між батьками щодо прізвища та імені дитини, рішення прийматиме орган опіки та піклування або суд.

Якщо ж заяву подає одинока мама, інформація про батька дитини записується з її слів. Прізвище у дитини буде таке ж, як у мами, ім’я визначається мамою самостійно, а по батькові утворюватиметься від імені, яке зазначила жінка у своїй заяві.

 

                                                                                                                                     Арбузинський відділ ДРАЦС

у Первомайському районі

Миколаївської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь