Обережно, сальмонельоз!!!

Дата: 25.09.2023 15:04
Кількість переглядів: 64

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, викликане бактерією роду Salmonella. Ступінь тяжкості хвороби залежить від серотипу, сприйнятливості населення та інших факторів. Число відомих серологічних варіантів сальмонел постійно зростає. Однак світовий досвід демонструє, що не більше 200 з них мають значення у патології людини, а широкого розповсюдження набули і грають істотну епідеміологічну роль не більше 50.

Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Зазначимо, що людина у підтримці циркуляції сальмонел в природі значно поступається тваринам.

Механізм передачі інфекції – фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами. Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передачі бактерій.

Сальмонела може потрапити в організм з різними продуктами

Найпоширенішими джерелами сальмонельозу є м’ясо курки, свинина, інколи – фрукти та овочі, горіхове масло, нагетси, напівфабрикати, непастеризовані молочні продукти, особливо, домашні, майонез та схожі соуси. Слід пам’ятати, що інфіковані продукти виглядають нормально та мають звичний запах, тому варто дотримуватись вимог щодо обробки харчів перед вживанням.

Інфіковані поверхні, на яких відбувається приготування страв, також є небезпечними.

Інкубаційний період складає від 6 годин до 2-3 діб. Хвороба може протікати в легкій формі. Проте в деяких випадках, пов’язане з хворобою зневоднення може становити загрозу життю.

Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея.

Він викликає серйозні ускладнення в окремих групах людей. Сальмонельоз, який супроводжується діарею, ознобом, гіпертермією та іншими проявами, є дуже небезпечним для дітей віком до 5 років, людей похилого віку, а також осіб, які мають складні хронічні захворювання, наприклад, цукровий діабет, хвороби нирок, печінки, онокодіагнози тощо.

 

В якості профілактики сальмонельозу рекомендується дотримуватися елементарного правила харчової гігієни – ретельної теплової обробки. При появі симптомів захворювання необхідно своєчасно звернутися за медичною допомогою і не займатись самолікуванням.

Бережіть себе, будьте здорові!

                                                                              Первомайське районне  управління  Головного

                                                                              управління   Держпродспоживслужби

                                                                              в Миколаївській області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь