На Миколаївщині відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України

Дата: 20.09.2023 13:34
Кількість переглядів: 41

 

Фото без описуУ вівторок, 19 вересня, на засіданні членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України від Миколаївської області було визначено потреби та пріоритетні питання для регіону.

 

У засіданні взяли участь заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, народні депутати України Олександр Пасічний та Артем Чорноморов, перший заступник голови Миколаївської обласної ради Антон Табунщик, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич представники центральних органів виконавчої влади, очільники правоохоронних органів та органів безпеки, військових формувань, голови сільських, селищних, міських територіальних громад.

 

Під час виступу заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба підкреслив, що новий формат роботи Конгресу дає можливість предметно обговорити проблеми та питання, актуальні для кожної області, кожної громади та їх мешканців.

 

«Миколаївська область - один з тих прифронтових регіонів, які стали форпостом, логістичним пунктом, прихистком для українців у найскладніші етапи російської агресії. Ворог продовжує тероризувати область регулярними обстрілами. Сьогодні ми обговорюємо та вирішуємо актуальні проблемні питання Миколаївщини в рамках проведення регіонального засідання Конгресу. Ми сьогодні будуємо діалог між усіма гілками влади, з мешканцями області. Саме для цього й існує Конгрес місцевих та регіональних влад з ініціативи Президента», – сказав Олексій Кулеба.

 

Своєю чергою начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім наголосив, що на порядок денний засідання Конгресу винесено низку найбільш актуальних питань громад Миколаївщини, які потребують вирішення найближчим часом.

 

«Цей захід дуже відповідальний та водночас позитивний. Миколаївська область дійсно зробила великий вклад в захист нашої країни. Це завдяки Збройним силам України, іншим військовим формуванням та громадянам, які створювали національний спротив. Тепер завдяки плідній та ефективній співпраці різних гілок влади ми зможемо досягти бажаних результатів», – зазначив очільник регіону.

 

Серед пріоритетних питань, що обговорювалися на засіданні – відновлення роботи Жовтневого водосховища, як резервного джерела водопостачання для Миколаєва. За словами Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича, це стане альтернативним водозабором замість того, що наразі використовується містом.

 

Також під час зустрічі розглянули питання реконструкції Казанківського групового водопроводу з метою водозабезпечення населених пунктів Єланецької територіальної громади Вознесенського району Миколаївської області централізованим питним водопостачанням.

 

Перший заступник Єланецького селищного голови Олександр Селютін повідомив, що реалізація проєкту забезпечить понад 10 тисяч жителів громади доступним питним водопостачанням. Разом з тим після завершення проєкту перспективна ділянка може охопити ще сім тисяч осіб у 17 населених пунктах.

 

Особливу увагу на засіданні приділили будівництву нових дитячих будинків сімейного типу. Як розповіла начальниця служби у справах дітей Миколаївської ОВА Ірина Пономарьова, у 2023 році 160 дітей отримали статус, які потребують влаштування до сімейних форм виховання.

 

Три громади області виявили готовність виділити земельні ділянки для будівництва дитячих будинків сімейного типу для проживання сімей з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Під час засідання представники Мінсоцполітики зазначили, що відомство готове підтримувати ініціативи громад щодо розвитку сімейних форм та будівництва будиночків для великих прийомних родин.

 

Наступні пункти порядку денного стосувалися створення безпечного освітнього середовища в навчальних закладах та організації підвезення здобувачів освіти, які проживають за межею пішохідної доступності.

 

Директорка департаменту освіти і науки Миколаївської ОВА Алла Веліховська зазначила, що захисні споруди є одним з найважливіших аспектів функціонування безпечного освітнього середовища. Під час обговорення запитання Первомайський міський голова Олег Демченко повідомив, що для двох навчальних закладів громади вже є проєкти будівництва укриття. У відповідь Микола Марінов запевнив, що за умови співфінансування обласний бюджет зможе долучитися до будівництва однієї із споруд.

 

Також Алла Веліховська поінформувала, що 12 тисяч учнів мають потребу у підвезені, для цього необхідно 128 автобусів. На що начальник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта розповів про проблему забезпечення автобусами деокупованих територій. Своєю чергою Микола Марінов зазначив, що ОВА активно співпрацює з донорами щодо цієї потреби і найближчим часом Снігурівська громада отримає чотири автобуси для підвезення учнів.

 

Окремо заступник начальника Миколаївської ОВА Микола Марінов окреслив питання розширення мережі Центрів надання адміністративних послуг шляхом взаємодії з Регіональним офісом міжнародного співробітництва (РОМС).

 

За результатами засідання питання, вирішення яких потребує залучення центральних органів влади, будуть передані їм на розгляд.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь