Регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? розпочинають визначення прогалин в системі надання психосоціальних послуг на місцях.

Дата: 17.08.2023 13:04
Кількість переглядів: 258

Фото без опису 🔍 Вже проведено картування відповідних сервісів: з’ясовано, хто та де їх здійснює. В половині областей готові також результати анкетування потенційних отримувачів цих послуг. Тепер важливий етап зіставлення двох досліджень, аби зрозуміти, де саме потрібні удосконалення та посилення надання допомоги.

🔹Цій темі була присвячена щотижнева нарада регіональних координаторів в Координаційний центр КМУ / Mental Health UA. За словами модераторки зустрічі, експертки Координаційного центру Ольга Горбаньова, наразі всі обласні фахівці з різним досвідом роботи об’єднані в одну велику групу. Це зроблено для того, аби ті, хто завершив анкетування, поділилися експертизою з тими, хто ще доробляє власні проєкти.

🔸Свої напрацювання представила регіональний координатор Полтавської області Yuliia Yushchenko (https://www.facebook.com/yuliayu.lvd). У регіоні було опитано понад 2 000 людей: службовці, представники сфери освіти, охорони здоров’я, громадських організацій, соціальні працівники тощо. Більшість опитаних різною мірою відмічають у себе зростаючий рівень панічних настроїв. Крім того, скаржаться на підвищення рівня робочого навантаження з початком повномасштабної війни. Серед головних розрад у житті, що допомагають подолати стрес, відмічають відпочинок, спілкування з рідними, друзями та дітьми.

👩🏼‍⚕️Більша частина респондентів готові обговорювати власний ментальний стан з психологом або сімейним лікарем. Лише 12 відсотків взагалі не налаштовані спілкуватися на цю тему.

❓Питання, що найбільше турбують опитаних людей в Полтавській області: Коли закінчиться війна? Коли Україна переможе? Як жити й не зневіритись під час війни?

💬 - Регіональні координатори виконали вагому роботу та актуалізували дуже важливі для соціуму питання. Абсолютно зрозуміло, що люди потребують та чекають на підтримку. І така можливість для українців щодня стає доступнішою завдяки Всеукраїнській програмі ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська. В її межах все більше лікарів первинної ланки навчаються за програмою ВООЗ mhGAP й допомагають долати розлади та стрес. Також вони можуть у разі необхідності направити та супроводити до спеціалізованого фахівця, – наголосила директорка з координації органів центральної і виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ та радниця Прем’єр-міністра України Ірина Микичак.

#тияк



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь