Як повернути дошлюбне прізвище після розлучення?

Дата: 03.07.2023 13:07
Кількість переглядів: 144

Іноді виникає бажання або необхідність змінити своє прізвище. Для цього потрібно знати, як це зробити правильно і куди звертатись.

Статтею 113 Сімейного кодексу України передбачено, що особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Оскільки шлюби розриваються як у відділах ДРАЦС, так і в судах, то і порядок відновлення свого родового (дошлюбного) прізвища може бути різним.

Зміна прізвища через орган ДРАЦС

при державні реєстрації розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей — щоб повернути собі дошлюбне прізвище зацікавлена особа повинна зазначити це у заяві про розірвання шлюбу при подачі її до відділу ДРАЦС;

якщо рішення про розірвання шлюбу винесено судом до 20.07.2010 (дата набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 01.07.2010 № 2398-VI) — у такому випадку з рішенням суду потрібно звернутись до відділу ДРАЦС для складання актового запису про розірвання шлюбу, де зазначається прізвище до та після реєстрації шлюбу. У випадку, коли актовий запис про розірвання шлюбу вже відкрито у відділі ДРАЦС другим з подружжя, то при доповненні своєї частини актового запису про розірвання шлюбу ви маєте змогу вибрати на якому прізвищі залишитись - на шлюбному, або повернути своє прізвище до шлюбу.

у загальному порядку зміни імені (в будь-який час після розірвання шлюбу) — якщо державна реєстрація розірвання шлюбу вже відбулась, а змінити своє прізвище ви вирішили пізніше, то це можна зробити у процедурі зміни імені. Для цього потрібно звернутись до відділу ДРАЦС для подачі заяви про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові), та змінити своє прізвище не лише на дівоче, а на будь-яке.

У разі розірвання шлюбу в судовому порядку обов'язково зазначайте яке прізвище ви хочете носити після розірвання шлюбу та перевірте чи це зазначено у рішенні суду. Далі - змінюєте паспорт.

Для зміни паспорту необхідно зі свідоцтвом про розірвання шлюбу/свідоцтвом про зміну імені/рішенням суду про розірвання шлюбу звернутись до територіальних органів Державної міграційної служби.

 

                                                                                                                                     Арбузинський відділ ДРАЦС

у Первомайському районі

Миколаївської області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь