До України потрапила партія небезпечних курячих четвертинок, що експортувалися з Польщі. У них виявили сальмонелу
"Надійшло повідомлення через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 10.02.2023 №2022.7639-fup4, стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis (присутність у 2 з 5 зразків) у курячих четвертинах, що експортувались з Польщі (виробник: Cedrob S.A., Poland; відправник: AMP Logistyka Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ "ВІЗІЯ ТРЕЙД", вул. Надпільна, 261/101, м. Черкаси), - йдеться у повідомленні.
Довідково: Сальмонели є патогенними мікроорганізмами, які викликають гостре інфекційне захворювання - сальмонельоз. Він передається фекально-оральним шляхом, переважно через їжу. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина. Сальмонела гине за п'ять хвилин при температурі 70-100°C. Втім у товщі м’яс вона зберігатиметься значно довше - його потрібно готувати не менше 40 хвилин.
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати дане управління за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. М. Демченко, 8в. Також звертається з проханням до споживачів про надання інформації щодо реалізації у разі виявлення в обігу цієї продукції за телефоном (05161) 7 – 53 – 58, або на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».