Щодо повідомлення RASFF

Дата: 10.02.2023 15:50
Кількість переглядів: 127

       Первомайським районним управлянням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 06.02.2023 № 11.1.3-21/2720, щодо повідомлення RASFF №2023.0628, стосовно виявлення занадто високого вмісту барвника E 124 (Понсо 4R) в концентрованому напої, що експортувався з Франції (виробник: GEORGES MONIN, France) до України (одержувач: ТзОВ «ПРОБАР», провулок Індустріальний, 23, м. Київ).

     Додатково: Харчова добавка E 124 (Понсо 4R) – барвник синтетичного походження, який має яскраво-червоний колір. За хімічним складом барвник E 124 - натрієва сіль: гранулят або порошок червоного кольору добре розчинний у воді. Добавка E 124 широко використовується (самостійно, або у сполуках з іншими барвниками) при фарбуванні продуктів у кондитерської промисловості, у виробництві напоїв, морозива, пудингів, десертів, фруктових консервів; застосовується при виготовленні рибо- та м'ясопродуктів, молочних десертів, тортів і сирних виробів.   

      У США, Фінляндії, Норвегії й деяких інших країн, барвник E 124 входить до списку заборонених речовин, як канцероген, що може спровокувати розвиток онкологічних захворювань. Крім того, добавка E 124 є сильним алергеном, і може викликати анафілактичний шок, або приступ ядухи в астматиків і людей з неприйняттям аспірину. Харчова добавка E 124 входить у список барвників, що приводять до підвищення гіперактивності дітей.

        Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

      Про факти виявлення зазначеного харчового продукту в обігу, просимо негайно інформувати  Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на e-mail: prv_dpss@dpssmk.gov.ua

      Вищевикладену інформацію просимо довести до відома операторів ринку, діяльність яких пов'язана обігом зазначеного харчового продукту та розмістити на офіційному сайті.

 

      ДодаткиФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь