Щодо повідомлення RASFF

Дата: 30.01.2023 09:34
Кількість переглядів: 195

Арбузинським управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Арбузинським управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі – Арбузинське управління)  отримано лист Держпродспоживслужби від 25.01.2023 № 11.1.3-21/1954, щодо повідомлення RASFF № № 2022.3810-fup 3, стосовно виявлення перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1 та сумарної кількості В1, В2, G1 і G2) в арахісі в шкарлупі, що експортувався з Єгипту (експортер: ASM FOR CONSULTING AND EXPORT AGRICULTURAL PRODUCTS, Egypt) через Польщу (імпортер: ATLANTA POLAND S.A., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ЛАСОЩІ ЮКРЕЙН», вул. Височана, 13-Г,м. Городенка, Івано-Франківська обл., 78100).

      Довідково: Афлатоксини — продукти життєдіяльності грибів роду Aspergillus. Ці смертельно небезпечні мікотоксини стійкі до теплової обробки і не чутливі до органічних розчинників. В даний час сімейство афлатоксинів включає чотири основних представника — афлатоксини В1, В2, G1, G2 і ще більше 10 сполук, що є похідними або метаболітами основної групи — М1, М2, В2А, G2a, GM1, Р1, Q1 і інші.

     Найнебезпечнішим і поширеним афлатоксином є афлатоксин B1. Афлатоксин В1 є гепатотропним отрутою і вражає в першу чергу печінку. Афлатоксини викликають рак печінки і легенів, набряк легенів, зниження ваги, конверсію корму, знижує захисні функції організму. При попаданні афлатоксинів у високих дозах в організм смерть настає протягом декількох діб.

      Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

      У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати  Арбузинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на e-mail: arb_dpss@dpssmk.gov.ua

 

Додатки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь