Радіаційна безпека: інструкції та рекомендації

Дата: 27.01.2023 09:13
Кількість переглядів: 231

Якщо отримали повідомлення про радіаційну небезпеку, уникайте паніки. Слухайте повідомлення органів влади та виконуйте інструкції.

  1. Негайно зайдіть у будинок та заберіть усередину домашніх тварин. Стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання в 2 рази, цегляного — у 10 разів; заглиблені укриття (підвали) з покриттям із дерева — у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону — у 40–100 разів.
  2. Зменшіть можливість проникнення радіаційних речовин у приміщення: щільно зачиніть вікна та двері, щілини заклейте.
  3. Уточніть місце початку евакуації. Попередьте сусідів, допоможіть дітям, інвалідам та людям похилого віку.
  4. Зберіть документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, засоби санітарної обробки та інші найпотрібніші речі в герметичну упаковку.
  5. За змоги, негайно залиште зону радіоактивного забруднення.
  6. Перед виходом з будинку від’єднайте всі електроприлади від електромережі, перекрийте газ та воду. Візьміть підготовлені речі, одягніть протигаз (респіратор, ватно-марлеву пов’язку), верхній одяг (плащ, пальто, накидка), гумові чоботи.
  7. Не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби або ягоди.
  8. У приміщеннях щодня робіть вологе прибирання, бажано з використанням мийних засобів.
  9. У разі перебування на відкритій, забрудненій радіоактивними речовинами місцевості користуйтеся засобами захисту: для захисту органів дихання — протигазом, респіратором, ватно-марлевою чи протипороховою пов’язкою, зволоженою марлевою пов’язкою, хустинкою або будь-якою частиною одягу; для захисту шкіри — спеціальним захисним одягом, плащем з каптуром, накидкою, комбінезоном, гумовим взуттям і рукавицями.
  10. З прибуттям на нове місце перебування проведіть дезактивацію засобів захисту, одягу, взуття та санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або самостійно (зняти верхній одяг, ставши спиною проти вітру, витрусити його; повісити одяг на перекладину, віником або щіткою змести з нього радіоактивний пил та за змоги випрати.
  11. Помийтеся. Не використовуйте кондиціонери для волосся: вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не дряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани.
  12. Якщо немає можливості прийняти душ, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха.
  13. Одягніть чистий одяг.
  14. Дізнайтеся у місцевих органів державної влади адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.
  15. Проводьте йодну профілактику. Йодистий калій слід вживати після їжі з чаєм, соком або водою 1 раз на день протягом 7 діб: дітям до двох років — по 0,04 г на один прийом; дітям від двох років та дорослим — по 0,125 г на один прийом. Водно-спиртовий розчин йоду приймати після їжі 3 рази на день протягом 7 діб: дітям до двох років — по 1–2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока (консервованого) або годувальної суміші; дітям від двох років та дорослим — по 3–5 крапель на склянку молока або води. Наносити на поверхню кінцівок рук настоянку йоду у вигляді сітки 1 раз на день протягом 7 діб.

Як безпечно харчуватися та пити воду:

  • Використовуйте для харчування лише продукти, що зберігалися у зачинених приміщеннях, консерви; не вживайте овочі, які росли на забрудненому ґрунті.
  • Не пийте молоко від корів, які пасуться на забруднених пасовиськах.
  • Не пийте воду з відкритих джерел та водопроводу після офіційного оголошення радіаційної небезпеки, колодязі накрийте.
  • Допоки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання.
  • Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття тіла та упаковок їжі і води.

Рекомендації щодо зменшення вмісту радіонуклідів у продуктах харчування:

  • свіжі овочі, фрукти і ягоди мити в проточній воді, вимочувати;
  • капусту вживати без верхніх листків і качана (це знижує рівень забруднення до 40 разів);
  • у коренеплодів (буряків, моркви, ріпи, редису) видаляти гичку разом з вінчиком на 10–15 мм (знижує рівень забруднення у 15–20 разів);
  • готуючи овочі (картоплю, буряки, моркву, квасолю) їх слід відварювати до напівготовності, потім злити воду і залити новою порцією води (це знижує рівень забруднення у 1,5–2 рази);
  • переробка овочів і фруктів, їх консервування, квашення, маринування також зменшує вміст радіонуклідів;
  • варити гриби протягом 15–60 хвилин у солоній воді, через кожні 15 хвилин відвар зливати;
  • під час кип’ятіння в підсолену воду треба додати трохи столового оцту чи лимонної кислоти (це знижує рівень забруднення у 2–10 разів).

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь