До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди

Дата: 03.12.2022 13:43
Кількість переглядів: 126

Сьогодні, 3 грудня 2022 року, Україна відзначає 300 років від дня народження Григорія Сковороди — видатного українського філософа-містика, богослова, поета, педагога, музиканта, який мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали «Сократом».

Без перебільшень, Григорій Сковорода був культурним проривом свого часу: свіжим голосом, із сучасними поглядами і широким світоглядом, одним із національних героїв України, про якого мають знати українці. 

За часів СРСР культура України та досягнення її митців масово присвоювались, через що деякі історичні постаті, твори, пам’ятки ставали «спільними». Навіть Григорій Савич, народжений на Полтавщині в сім’ї козака, в російськомовних джерелах часто вказується як «російський та український» поет та філософ.

Повне чи часткове паплюження образів видатних українців, їх стереотипізація – одна із причин, чому ми маємо відзначати такі дати на загальнодержавному рівні. Аби глибше розуміти свою історію, контекст того часу та власне походження. Адже кожна поважаюча себе нація шанує, цінує та знає своїх героїв.

Світ Сковороди відкривався б нам багатьма гранями, якби не внесла в наше життя свої корективи війна, яку розпочали рашисти 24 лютого. Російські окупанти зруйнували Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка під Харковом 7 травня 2022 року, але не вбили його творчість і пам’ять про нього.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь