3 грудня 2022 року виповнилось 300 років від дня народження Григорія Сковороди

Дата: 03.12.2022 13:38
Кількість переглядів: 127

На честь цієї дати у Національному центрі «Український Дім» відкрився виставковий мистецький проєкт «Світ Сковороди», присвячений українському мислителю та письменнику.

 

За перші два дні роботи виставки її вже відвідали близько 3 тисяч людей, як українців, так і гостей з-за кордону! Вони одними з перших змогли побачити виставкову експозицію, спробувати себе у створенні байок-коміксів, пройти інтерактивні тести та VR-тур Сковородинівкою до та після російського вторгнення.

 

Відкривали проєкт організатори представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти та комунікаційної агенції Postmen. Вони розповіли про ідею, суть та процес створення виставки, а також про важливість святкування цьогорічного ювілею.

 

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко: «Сковорода писав: “Свобода як утеча від чужого, нав’язаного іншими, невідповідного власній натурі має піднятися до рівня утвердження своєї власної натури, своєї зрідненості, віднайденої шляхом пізнання самої себе”. Сковорода багато писав про “сродність” українців до добра, що Україна це втілення Світла. Й особлива добра магія у тому, що виставка “Світ Сковороди”, яку сьогодні представляємо, не боїться блекауту. Організаторами дбайливо використані світловідбивні матеріали, продумано екскурсії при свічках та з ліхтариками. Сьогодні українці, як ніколи раніше, випромінюють це потужне світло зсередини. А Світло завжди перемагає зло. Отже, вдячні нашому геніальному мислителю Григорію Сковороді за потужну підтримку через століття».

 

У рамках відкриття відбулась кураторська екскурсія від Євгенія Стасіневича. А також прозвучала унікальна музична програма від Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського, який виконав композицію «Узнай себе» на тексти Григорія Сковороди.

 

Трансляцію розробляв головний інформаційний партнер виставки «Суспільне Мовлення»: https://www.youtube.com/watch?v=5CPVvSj0cxU&feature=emb_logo

 

Літературний критик і куратор виставки Євгеній Стасіневич: «Сковорода — він же справді невловимий, “проблемний”. Скільки би часу не пройшло і за що не візьмися, скрізь відкриті питання: статус у літературі, суть ідей, мова текстів, туманна біографія, реалії та міфи. Це все слід обережно, проте наполегливо розплутувати і зараз. Саме це ми робимо на проєкті. “Світ Сковороди” про реальне багатосвіття мислителя, але також і про нас посеред цієї запаморочливої пишності».

 

Головний експонат виставки, вцілілу і вже легендарну статую філософа зі зруйнованого російськими обстрілами Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди, представляла директорка музею Наталія Мицай: «Саме знання та підтримка української історії та культури є свідченням формування і виокремлення українців як самостійної і незалежної нації, яка витримає усі випробування на шляху до утвердження власних прав та свобод. Тому ця виставка є надзвичайно важливою, а подібні заходи завжди будуть необхідними, особливо у час війни».

 

На цілий тиждень «Український Дім» наповнився світом та світлом Григорія Сковороди! Протягом усієї виставки проходять унікальні мистецькі події: інтелектуальні дискусії з літературознавцями, музикознавцями, істориками, філософами, музикантами, кураторські екскурсії, музичні виступи та майстер-клас зі створення коміксів. Найближчими днями на відвідувачів чекають інтелектуальна дискусія на тему «Сковорода у дзеркалах літературних» та ексклюзивна «темна» кураторська екскурсія.

 

З детальним розкладом подій можна ознайомитись на сайті.

 

Керівник та засновник комунікаційної агенції Postmen Ярослав Ведмідь: «XVIII століття — дійсно темна доба, коли Україна була на межі втрати державності й самого українського духу, духу свободи. Григорій Сковорода — це не лише творець, це діяч, який висловлював незгоду, що не вписувалась у світ імперії, тиску і рабства. Насправді це той фундамент, який зберігається в Україні й донині, на якому з’явились такі митці, як Котляревський і Шевченко, що стало основою стійкості українського духу. Тому саме на цій виставці, на честь 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, у час війни України з росією ми вважаємо за необхідне говорити і висвітлювати центральну ідею свободи українців».

 

Нагадаємо, з 4 по 11 грудня 2022 року виставковий проєкт відкритий для всіх охочих. Запрошуємо вас разом поринути у світ Сковороди!Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь