Шлюбний договір: що варто знати?

Дата: 01.11.2022 10:44
Кількість переглядів: 126

Шлюбний договір має давню історію, - зазначають дослідники. На українсь-ких землях стародавньою формою шлюбного договору були усні домовленості батьків наречених перед укладенням шлюбу. Сьогодні це питання регулюють окремий розділ Сімейного кодексу України та Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Отож, особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжя мають право за власним бажанням укласти договір щодо вирішення питань життя сім'ї (шлюбний договір), яким регулюються майнові відносини між подружжям, у тому числі визначаються їхні майнові права та обов'язки як батьків.

Шлюбний договір укладається в письмовій формі і нотаріально посвідчується.

Якщо шлюбний договір укладено до реєстрації шлюбу, він набирає чинності в день реєстрації шлюбу. Шлюбний договір, укладений подружжям, стає чинним у день його нотаріального посвідчення, про це має бути зазначено в тексті.

На укладення шлюбного договору до реєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

У шлюбному договорі може бути встановлено загальний термін дії, а також строки тривалості окремих прав та обов’язків, а також може бути встанов-лена чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу.

Одностороння зміна умов шлюбного договору та одностороння відмова від шлюбного договору не допускаються. Зміни до шлюбного договору можуть бути внесені подружжям шляхом укладання відповідного договору, який підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.

На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання.

 

 

                                                                                                                                  Арбузинський відділ ДРАЦС

                                                                                                        у Первомайському районі

                                                                                                        Миколаївської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь