ОСОБЛИВОСТІ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ НАРОДЖЕННЯ АБО СМЕРТІ ОСОБИ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧИ НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ АБО НА ТИМЧАСОВОГО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Дата: 01.09.2022 09:53
Кількість переглядів: 506

     Набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи в умовах воєнного чи надзвичайного стану та на тимчасово окупованих територіях".

       Законом внесено зміни до статті 317 Цивільного процесуального кодексу України. Тож, тепер заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

       Аби встановити факт смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, члени сім’ї померлого, їхні представники або інші заінтересовані особи (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси), можуть подати заяву до будь-якого місцевого суду України.

       Справи про встановлення факту народження або смерті особи розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

       Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

       Відповідно до пункту 21 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» такі заявники звільняються від сплати судового збору.

 

 

                                                                                                                              Арбузинський відділ ДРАЦС

                                                                                                                                  у Первомайському районі

               Миколаївської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь