Як зареєструвати шлюб під час війни?

Дата: 06.06.2022 10:44
Кількість переглядів: 1522

З початком війни російської федерації проти України все більше громадян бажають зареєструвати шлюб у якомога коротший строк.

Законодавством визначено, що, у разі наявності безпосередньої загрози для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання заяви або у будьякий інший день за бажанням наречених.

Агресія сусідньої держави є саме тією обставиною, що загрожує наразі життю кожного українця, який перебуває на території України.

На час дії воєнного стану існує спрощена процедура оформлення шлюбу. Так, зареєструвати шлюб можна навіть у день подачі заяви до органу державної реєстрації актів цивільного стану або в будь-який інший зручний день.

Для цього нареченим потрібно звернутись до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану та подати такі документи:

1) паспорт громадянина України.

2) якщо хтось із наречених вже перебував у зареєстрованому шлюбі – свідоцтво про розірвання шлюбу чи рішення суду про розірвання шлюбу або свідоцтво про смерть.

3) у разі, коли одному із наречених виповнилося лише 16 чи 17 років – рішення суду про надання права на шлюб.

4) квитанцію про сплату державного мита. Якщо наречені звільнені від його сплати, то тоді пред’являється документ про звільнення від його сплати. Здійснити оплату можна не виходячи з приміщення за допомогою платіжного терміналу.

Також наречені можуть обрати й елементи урочистості!

Елементи урочистості можна обрати з переліку, запропонованого працівниками органу державної реєстрації актів цивільного стану, які будуть доречні саме під час їх весільної церемонії.

На Миколаївщині та на Одещині можна скористатися послугою «Шлюб за добу».

Її надають спеціалізовані організатори, які, крім швидкої реєстрації шлюбу, можуть запропонувати більш широкий спектр послуг з організації, оформлення, проведення церемонії та урочистостей.

Окремо слід зосередитись на тому, що Кабінет Міністрів України спростив процес одруження для військовослужбовців.

В умовах воєнного стану їм надано можливість реєстрації шлюбу он-лайн.

Так, аби одружитись молодятам не обов’язково приходити до відділу ДРАЦС особисто – вони можуть просто поєднатися за допомогою відеозв’язку.

Проте, це стосується лише тих наречених, які нині боронять нашу державу, серед яких працівники Збройних сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, Національної поліції, Служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки чи іншого військового формування, а також навіть закладів охорони здоров’я.

Щоб укласти такий шлюб військовослужбовець має подати заяву про державну реєстрацію шлюбу своєму командиру, який далі засвідчує справжність підпису військовослужбовця на цій заяві і передає її до найближчого відділу ДРАЦС.

У свою чергу цей відділ ДРАЦС вже самостійно направляє отриману заяву до належного відділу за місцем знаходження нареченої чи нареченого.

Після цього до того відділу, який отримав заяву, звертається другий з наречених та надавши всі перелічені документи завершить процедуру державної реєстрації шлюбу.

Але важливо, щоб на момент реєстрації шлюбу військовослужбовець обов’язково перебував на відеозв’язку!

Ще однією специфічною можливістю для військовослужбовців є складання акту про укладення шлюбу.

Його може скласти та скріпити гербовою печатку безпосередньо командир (керівник) військовослужбовця або керівник закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених, який також скріплює його печаткою цього закладу (за наявності).

Цей акт засвідчуватиме факт укладення шлюбу. Він може складатися без особистої присутності одного чи навіть обох наречених, а лише із застосуванням засобів відеозв’язку.

Особливістю є те, що свідоцтво про державну реєстрацію шлюбу видається у відділі державної реєстрації актів цивільного стану під час звернення одного з подружжя, та лише після його внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян тим відділом до якого було надіслано оригінал такого акту.

 

Арбузинський відділ ДРАЦС

у Первомайському районі

 Миколаївської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь