Як зареєструвати народження дитини в умовах воєнного стану?

Дата: 17.03.2022 14:30
Кількість переглядів: 944

       Послуга єМалятко онлайн тимчасово недоступна. Це пов‘язано з тим, що деякі державні реєстрі були відключені з міркувань безпеки. Проте народження малюка можна зареєструвати офлайн. Розповідаємо, як це зробити  
 Куди звернутися?
Відділи державної реєстрації актів цивільного (ДРАЦС) працюють у штатному режимі. Окрім міст та районів, де ведуться активні бойові дії.
 Який саме відділ ДРАЦС мені потрібен ?
Ви можете зареєструвати дитину в будь-якому відділі, який працює. Незалежно від місця народження дитини та місця проживання батьків.
 Що потрібно для державної реєстрації народження?
Необхідно показати паперове медичне свідоцтво про народження за формою №103/о.
    Крім того, слід звернути особливу увагу на затверджений  МОЗ  наказ № 407 "Про забезпечення реєстрації новонародженої дитини в умовах воєнного стану" від 4 березня 2022 року.
     Так, ухвалене рішення дозволяє зареєструвати народження дитини у випадку, якщо пологи відбулися поза межами закладу охорони здоров'я. 
     У такому разі документ про народження дитини у формі медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о) зможуть видавати медичні працівники, які:
- були присутні під час пологів;
- проводили перший огляд новонародженого. 
Зазначається, що засвідчувати народження дитини у такий спосіб зможуть усі медичні працівники, які перебувають у трудових відносинах з ліцензіатами медичної практики, зокрема і ті, хто надає екстрену медичну допомогу.
"Відтак усім надавачам медичної допомоги рекомендовано забезпечити наявність у медичних працівників запасу видрукованих бланків за формою 103/о", - йдеться в повідомленні МОЗ.
Водночас, якщо медичний працівник не зможе видати породіллі медичне свідоцтво про народження (за формою 103/о), наказом також дозволено медпрацівнику виписати довідку довільної форми у двох екземплярах. Один із яких передається матері, а другий - на зберігання до медзакладу. 
Окрім того, отримати свідоцтво про народження можна також за особистим зверненням породіллі до закладу охорони здоров'я. При цьому слід мати з собою медичні документи щодо спостереження вагітності або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров'я, де містяться медичні записи про вагітність.  
Працюємо для вас з Україною в серці   
Телефон для довідок (05132) 3 06 92

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь