До уваги закладів охорони здоров’я, профспілкових організацій медичних працівників, лікарів, медичних сестер Миколаївщини

Дата: 15.02.2022 14:32
Кількість переглядів: 506

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я», вимоги якої  застосовується з 1 січня 2022 року передбачено збільшення базового розміру нарахування заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці. Збільшення заробітних плат має бути диференційованим  з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи та відбуватися в  межах фонду оплати праці.

Документом внесена зміна у додаток 3 до Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, відповідно до якої заробітна плата медичного працівника закладу охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці встановлюється у розмірі:

- не менше ніж 20 000 гривень для лікарів (крім лікарів-інтернів), професіоналів з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

- не менше ніж 13 500 гривень для посад молодших спеціалістів з медичною освітою (фахових молодших бакалаврів), фахівців з початковим рівнем (короткий цикл) вищої освіти, першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства.

Для медичних працівників, які залучені виключно до надання первинної медичної допомоги (лікарів або молодших спеціалістів з медичною освітою (фахових молодших бакалаврів), фахівців з початковим рівнем (короткий цикл) вищої освіти, першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства, які входять до команди з надання первинної медичної допомоги такого лікаря), цей підпункт застосовується у разі, коли лікаря обрали не менше ніж 70 відсотків пацієнтів оптимального обсягу практики первинної медичної допомоги.

У Постанові зазначено, що  у разі встановлення медичному працівнику неповного робочого дня або неповного робочого тижня, а також під час невиконання працівником у повному обсязі встановленої норми тривалості робочого часу вимога щодо розміру оплати праці застосовується пропорційно до відпрацьованого часу.

З метою забезпечення норм законодавства про працю та трудових прав медпрацівників інформуємо про  вимоги Кодексу законів про праці України  (далі –КЗпП) щодо умов запровадження неповного робочого дня/тижня.

Так, відповідно до ст. 56 КЗпП неповний робочий день або неповний робочий тиждень встановлюється за угодою сторін трудового договору як при прийнятті на роботу, так і згодом на прохання працівника.

В обов’язковому порядку на прохання працівника неповний робочий день/тиждень встановлюється особі з інвалідністю, вагітній жінці, жінці, яка має дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Зокрема до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються час фактичної роботи на умовах неповного робочого часу протягом робочого року, за який надається відпустка.

Відповідно до ст. 32 КЗпП запровадження неповного робочого часу за ініціативою роботодавця є зміною істотних умов праці.  Про зміну істотних умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Відповідно до ст. 265 КЗпП за  оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання ним роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, юридичні особи несуть відповідальність у вигляді штрафу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Управління Держпраці у Миколаївській області доводить до відома закладів охорони здоров’я, профспілкових організацій медичних працівників, медичних працівників  області про  готовність забезпечувати контроль за дотриманням  дотримання законодавства про працю та оперативне реагування на звернення медичних працівників про порушення їхніх трудових прав.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь