ПОЛІЦІЯ ПОВІДОМЛЯЄ: Як перевірити, чи легально зрубана ялинка?

Дата: 23.12.2021 08:56
Кількість переглядів: 792

З приходом Новорічних та Різдвяних свят в усіх містах України відкриються торгові точки, де можна придбати живу ялинку. Офіційні місця збуту пропонують сертифіковані ялинки, які зареєстровані в електронній системі обігу деревини та зрублені відповідно до встановленого законом порядку. Водночас поряд з ними відкриються стихійні ринки, де збут може відбуватися незаконно.

Як перевірити, чи легально зрубана ялинка – повідомила прес-служба Державної екологічної інспекції України.

Для цього слід виконати наступні дії:

1) Попросити продавця показати товарно-транспортну накладну на дерева. У цьому документі особливу увагу потрібно звертати на породу – сосна чи ялинка. Якщо у місці продажу пропонуються інші види дерев, то на кожен з них має бути оформлена окрема накладна;

2) Проконтролювати наявність паперової етикетки або пластмасової бирки-стяжки зі штрих-кодом та ідентифікаційним номером на дереві. Якщо її немає, а продавець показує наявність цих бирок окремо від ялинок, це точно означає нелегальний продаж. Бирки прикріплюються одразу після вирубки лісгоспами, а тому зняти їх, не розірвавши, неможливо

3) Знайти ідентифікаційний код з паперової етикетки або пластмасової бирки-стяжки на сайті системи Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру (ЛІАЦ) -

Сервіси перевірки легальності та походження деревини. Для цього також існує зручний додатокyalynka.info, який можна встановити на смартфон. Після введення коду на сайті відобразиться інформація про породу дерева, місце заготівлі, підприємця, який реалізує продукцію.

Не співпадіння інформації або ж відсутність даних за введеним кодом свідчить про проблеми з законністю в цьому місці продажу.

За порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу статтею 88-1 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без неї. Ця норма розповсюджується як на продавця, так і покупця.

Стаття 65. Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка

Незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів

Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 164. Порушення порядку провадження господарської діяльності

Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), - тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь