Запитання-відповіді: страховий стаж, його набуття та необхідна кількість

Дата: 24.11.2021 10:43
Кількість переглядів: 547

Що таке страховий стаж?

Поняття страховий стаж з’явилося в Україні у 2004 році з прийняттям Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

№ 1058-IV від 09.07.2003, відповідно до якого страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески.

А що відбувається зі стажем, який набутий до 2004 року? Він враховується для отримання права на призначення пенсії?

Так, дійсно, для нарахування пенсій сьогодні важливим є страховий стаж. Але оскільки відповідний Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» діє лише із 2004 року, то увесь трудовий стаж, який людина мала до 2004 року, автоматично перетвориться у страховий та буде зарахований за записами у трудовій книжці. Тому найперша порада всім громадянам – зазирніть у трудову книжку. Кожен працівник має право цікавитися веденням книжки у відділі кадрів. Це особливо важливо для тих, хто почав трудову діяльність до 2004 року і кому трудовий стаж буде зарахований як страховий. Адже навіть незначне виправлення у трудовій книжці (наприклад, у даті наказу про зарахування працівника на роботу) може призвести до того, що йому не зарахують увесь час роботи на цьому місці і доведеться пройти довгий шлях, щоб довести свою трудову діяльність.

Працівник з 2004 року працював офіційно, але роботодавець за певний період не сплатив за нього страхові внески. Як це вплине на майбутню пенсію?

 

 

Такі місяці чи роки роботи не врахують у стаж, коли настане час отримувати пенсію.

Кожен громадянин зацікавлений у тому, щоб його страховий стаж був якомога більшим, адже від нього залежатиме отримання права на призначення пенсії. Який же зараз потрібен розмір стажу для тих осіб, які виходять на пенсію за віком у 2021 році?

У 2021 році право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 60 років за умови наявності страхового стажу не менше 28 років. Якщо особа не має необхідного страхового стажу, вона матиме право на призначення такої пенсії після досягнення віку 63 або 65 років за умови набуття певного стажу на дату виповнення вищезазначеного віку.

Чи є можливість самостійно кожному з нас перевірити розмір набутого страхового стажу?

Так, це можна зробити через інтернет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/), але спочатку слід пройти реєстрацію. Щоб користуватися цим порталом, треба або створити свій електронний підпис, або отримати реєстраційний код у сервісних центрах Пенсійного фонду. Ознайомитися з графіком роботи відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області за посиланням https://www.pfu.gov.ua/mk/golovne-upravlinnya-pensijnogo-fondu-ukrayiny-v-mykolayivskij-oblasti/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь