З 16 липня ще більше української мови!

Дата: 19.07.2021 10:35
Кількість переглядів: 692

16 липня 2021 року набрала чинності стаття 26 Закону України від 25 квітня 2019 року № 2704-УІП «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якої видавці, внесені до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції, зобов’язані видавати державною мовою не менше 50 відсотків усіх назв книжкових видань, виданих ними упродовж відповідного календарного року.

Частка книжкових видань державною мовою у загальній кількості назв книжкових видань, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, має становити не менше 50 відсотків.

Відповідно до абзацу 7 пункту 1 розділу IX «Прикінцеві та перехідні положення», стаття 25 «Державна мова у сфері друкованих засобів масової інформації» зазначеного Закону набирає чинності через тридцять місяців з дня набрання чинності цим Законом для друкованих засобів масової інформації загальнодержавної і регіональної сфер розповсюдження (з 16 січня 2022 року) і через шістдесят місяців з дня набрання чинності цим Законом для друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження (з 16 липня 2024 року), відповідно до офіційних роз’яснень щодо набуття чинності Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (1іЦр8://сиЦ.Іу/сттп98и).

Наголошуємо також на неухильному дотриманні п. 1 ст. 12 зазначеного Закону, яким державну мову визначено робочою мовою діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, та нагадуємо про необхідність забезпечення виконання законодавства щодо всебічного розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь