A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Благодатненська громада
Миколаївська область, Первомайський район

ВЖИВАЙМО МОРОЗИВО БЕЗПЕЧНО!

Дата: 14.07.2021 10:11
Кількість переглядів: 312

Морозиво – це ласощі від яких не відмовиться практично жодна людина у світі попри
вік, стать і національність. Високопоживний смачний харчовий продукт, який виробляють
в переважно спеціалізованих цехах і на фабриках при холодильних комбінатах, на
молочних підприємствах. Крім того, безпосередньо в ресторанах, їдальнях і кафе
виготовляють м’яке морозиво. Проте слід зауважити, найважливіший показник на
етикетці морозива на який необхідно звернути увагу - це маркування ДСТУ Для морозива
є три стандарти:
- ДСТУ 4733:2007- морозиво на молочній основі (молочне, вершкове і пломбір)
повинно виготовлятися винятково з молока та продуктів його переробки, без
застосування будь-яких жирів та білків немолочного походження;
- ДСТУ 4734:2007 – виготовляється на основі плодово-ягідної або овочевої сировини
з додаванням цукрового сиропу, натуральних барвників, ароматизаторів та інших
необхідних для виробництва інгредієнтів;
- ДСТУ 4735:2007 – виготовляють з комбінованим складом сировини і випускають із
частковою заміною молочної сировини на компоненти рослинного походження
(рослинні жири).
Відповідно до ДСТУ 4735:2007, пункту 5.4.1 маркування повинно містити наступну
інформацію:
- найменування морозива;
- найменування і місцезнаходження виробника (юридична адреса, із зазначенням країни і,
при розбіжності з юридичною адресою, адреса виробництва );
- товарний знак виробника (при наявності);
- склад морозива;
- харчові добавки, ароматизатори, інгредієнти з генетично модифікованих джерел (при
їхньому застосуванні);
- масу нетто;

- харчову цінність 100 грамів продукту;
- дату виготовлення;
- умови зберігання;
- термін зберігання;
- інформацію про сертифікацію (знак відповідності), при необхідності;
- штрих код згідно з ДСТУ 3147 (для споживчої тари)
- зазначення дійсного стандарту.
Розповімо детально, що означає найменування морозива на етикетці.
? Найменування морозива повинно складатися з декількох слів, що є термінами, і
може бути доповнено зареєстрованим товарним знаком. За основу береться термін
«морозиво молочне» («морозиво вершкове»), далі приводяться додаткові терміни,
що характеризують продукт, розташовані вони в порядку значимості
? Найменування морозива з харчосмаковими продуктами повинно включати термін,
що відповідає найменуванню харчосмакового продукту, наприклад «морозиво
пломбір з вареним згущеним молоком».
? У найменуванні морозива з використанням фруктів або горіхів указують які саме
фрукти або горіхи входять до складу. Проте, якщо на пакуванні є зображення
фруктів/горіхів що використали, то у найменуванні допускається термін «із
фруктами/горіхами».
? У найменуванні морозива з використанням ароматизаторів включають термін «з
ароматом» із зазначенням конкретного аромату.
Якщо було використано ароматизатор натуральної ванілі чи ванілін, у найменуванні
морозива зазначають термін «з ароматом ванілі».
? Морозиво може бути багатошаровим: «двошарове» або «трьохшарове». Наприклад,
«Морозиво двошарове вершкове ванільне і шоколадне». Якщо на етикетці дано
зображення порції морозива в розрізі, то інформацію про шари можна у назві не
вказувати.
? У найменуванні глазурованого морозива термін «глазуроване» заміняють словами
"у глазурі" (із указівкою конкретного найменування глазурі) або "у шоколаді". А у
найменуванні глазурованого чи не глазурованого морозива на паличці включають
термін "ескімо" після слова "морозиво".
? Також, існує морозиво «декороване», тобто прикрашене декоративними харчовими
продуктами. У тих випадках, коли споживач бачить зображення порції на етикетці,
у найменуванні декорованого морозива термін "декороване" допускається заміняти
словами, що відповідають найменуванню декоративного харчового продукту,
наприклад «з мигдалем» чи «з карамеллю».
? Також, у тих випадках, коли на етикетці дано зображення порції морозива, то у
найменуванні морозива у вафельних виробах (печиві ) допускається не вказувати
слова: «у вафлях (печиві )», «у вафельному стаканчику», «у вафельному ріжку».
ТОЖ БУДЬТЕ УВАЖНІ І СМАКУЙТЕ НА ЗДОРОВ’Я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано