УВАГА! акону України від 01.06.2021 N 1489-IX "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України

Дата: 30.06.2021 09:24
Кількість переглядів: 715

     Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області доводить до Вашого відому інформацію щодо Закону України від 01.06.2021 N 1489-IX "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", який спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

     Зокрема, Законом забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  • надтонких пластикових пакетів (заборона не поширюється на надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка);
  • тонких пластикових пакетів;
  • оксорозкладних пластикових пакетів.

     Вищезгадана заборона не поширюєтьсяна біорозкладні пластикові пакети.

     Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, підлягають вилученню з обігу в порядку, встановленому Законом "Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції".

     Крім цього, Законом визначено, що розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі.

     Роздрібні ціни на пластикові пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, що встановлюються Кабміном.

     Суб’єкти господарювання, винні у порушенні законодавства щодо обмеження обігу пластикових пакетів на території України, несуть відповідальність у вигляді штрафів:

  • за незаконне розповсюдження пластикових пакетів – 8500 – 17000 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – 17000 – 34000 грн;
  • за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів – 1700 – 3400 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – 3400 – 8500 грн.

     Штрафи застосовуватиме центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів.

     Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 6 місяців з дня набрання ним чинності, крім ч. 1 ст. 2 та абз. 2 ч. 2 ст. 6, які вводяться в дію через 9 місяців з дня опублікування цього Закону. Частина третя ст. 2 Закону діє до 1 січня 2023 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь