Галузь бджільництва – в пріоритеті держави

Дата: 06.03.2020 09:08
Кількість переглядів: 3090

Галузь бджільництва –

в пріоритеті держави

 

Фото без описуДепартамент агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомляє, що поточного року надаватиметься бюджетна дотація за бджолосім’ї юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, фізичним особам – підприємцям (у тому числі сімейним фермерським господарствам) та фізичним особам, що провадять діяльність у галузі бджільництва.

На дотацію може претендувати бджоляр, який має ветеринарно-санітарний паспорт пасіки та зареєстрований в реєстрі потужностей операторів ринку.

Проєктом порядку надання державної підтримки передбачено дотацію в розмірі 200 гривень за бджолосім’ю у разі наявності від 10 до 300 бджолосімей.

Для отримання дотації за бджолосім’ї документи подаються за місцезнаходженням пасіки до відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

 

Процедура узаконення бджолосімей надає чимало вигод фермеру:

 

Шанс відшкодування збитків

Якщо пасіка зареєстрована, то відповідний документ точно фіксує кількість бджолосімей. Якщо вулики із їх мешканцями не занесені до реєстру, то на юридичному рівні їх немає. А значить у випадку крадіжки, стихійного лиха чи інших форс-мажорних обставин довести розміри шкоди та претендувати на відшкодування збитків буде мегаскладною місією.

 

Спрощені умови реалізації продукції

Щоб продати мед, пергу чи маточкове молочко на ринку потрібна довідка із місцевої ветеринарної лабораторії ринку про якість продуктів бджільництва. Пасічники, які зареєстрували бджолосім’ї, без зайвих труднощів пройдуть цю процедуру при наявності паспорта пасіки й на законних підставах зможуть реалізовувати мед.

 

Можливість запобігти падежу

Пасічники несуть значні втрати через загибель бджолосімей внаслідок використання аграрними господарствами неякісної агрохімії. У разі реєстрації пасіки її власник попереджається не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації, органи місцевого самоврядування. Цей момент прописаний у ст. 37 Закону України «Про бджільництво». У разі отруєння бджіл на полях, їх власник зможете пред'явити агровиробнику претензії, у суді довести обґрунтованість своїх вимог щодо компенсації збитку.

 

Отримання фінансової підтримки

Для бджоляра важливо зареєструвати власну пасіку та дотримуватись належних санітарно-гігієнічних норм, оскільки це запорука якості товару та його безпечного функціонування. Також пасічники можуть об'єднуватись у кооперативи, що дозволить надавати послуги по запиленню для агропідприємств, отримувати належний юридичний захист та підтримку на ринку збуту.

Якщо бджоляр має реєстраційні документи на пасіку, може претендувати на державну підтримку, гранти міжнародних організацій та ін.

 

Реєструємо пасіку

По-перше, потрібно написати заяву на ім'я голови сільської, районної, міської ради, форма  (Додаток 1).

У заяві вказати особисті дані (ПІБ, адреса, телефон), фактична кількість бджолосімей та адреса розташування пасіки.

Віднести її до сільської, районної чи міської ради і зареєструвати. Голова ради або її помічник заносить дані у спеціальну книгу реєстрацій. Усе! Ваша пасіка зареєстрована.

 

Для отримання реєстрації пасіки

Наступним кроком у  реєстрації пасіки є акт лабораторних досліджень.

Для цього:

1. Потрібно зібрати підмор з вуликів по 10 шт з кожного. Для невеликої пасіки до 50 бджолосімей рекомендуємо дослідити від 3-х до 10 бджолосімей. Для більшої пасіки — не менше 50% від усієї кількості бджолосімей.

2. Підмор відноситься до територіального органу Держпродспоживслужби. Там же пасічник отримує супровідний лист для лабораторії. У документі вказано: вид дослідження, який матеріал відправляється на дослідження і в якій кількості, кому належить матеріал, можливий діагноз (кліщ, вароатоз, нозематоз).

3. Далі підмор разом із супровідним листом  треба віднести у лабораторію. Оплачуєте дослідження і чекаєте результатів. Зазвичай вони готові наступного дня. Результати дослідження надходять до територіального органу Держпродспоживслужби.

4. Інспектор, який готує  ветеринарно-санітарний паспорт, призначає дату обстеження пасіки для складання Акту. У призначений час привозите його на свою пасіку (або компенсуєте йому витрати на приїзд). Спеціаліст складає Акт обстеження пасіки.

5. Далі інспектор виписує ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, в якому робить відмітку про дослідження. Така відмітка в паспорті робиться 2 рази/рік. Тобто 2 рази на рік потрібно здавати підмор на лабораторні аналізи.

Форма паспорта і порядок його видачі затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20.09.2000 №184/82.


 

 

Щодо реєстрації потужностей

Державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.
         
Відповідно до ст. 25 Закону України  «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  та  Порядку  проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 39 від 10.02.2016, для державної реєстрації потужності оператор ринку подає до територіального органу Держпродспоживслужби за адресою потужності заяву та згоду на обробку персональних даних (Додаток 2, 3).

Заява про державну реєстрацію потужності може бути подана в паперовому або електронному вигляді. Подання заяви в електронному вигляді здійснюється з використанням посиленого сертифіката відкритого ключа у порядку, встановленому Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг» та  Законом України «Про електронний цифровий підпис».

Заява подається оператором ринку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності, оператор ринку зобов’язаний подати (надіслати) до територіального органу Держпродспоживслужби заяву про державну реєстрацію потужності, в якій зазначаються найменування, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, місцезнаходження або прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), місце проживання оператора ринку, назва (опис) потужності, її адреса, заплановані види діяльності та перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб’єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб’єкт мікро-, малого, середнього або великого підприємництва).

 

Як бачимо, немає нічого складного у процедурі реєстрації пасіки. Зате бонусів, яких надає узаконення бджолосімей, значно більше. А значить і пасічник спокійний за смугастих підопічних!

 

Відслідковуйте новини на сайті департаменту в соціальній мережі Facebook! Телефони для довідок: (0512)  37 74 02, 37 78 05.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Додаток  1)

 

 

Голові сільської/селищної, ОТГ ради

____________________

 

Пасічника ______________________,

адреса проживання,

контактний телефон

 

 

ЗАЯВА

Прошу Вас зареєструвати належну мені пасіку у кількості ____ бджолосімей.

 

Пасіка розташована за адресою _______________________________________.

 

 

Дата підпис П.І.Б.

                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

(Додаток 2)

 

                                                                                                                 Додаток 1

до Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього інформації заінтересованим суб'єктам (пункт 2.1)

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

_________________________________________________________________

 (найменування територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів)

 

 

ЗАЯВА

про державну реєстрацію потужності

 

1. Найменування або прізвище, ім'я, по батькові оператора ринку:

____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________
2. Номер телефону оператора ринку: ____________________________________

3. Адреса електронної пошти оператора ринку: ___________________________

4. Адреса потужності оператора ринку: __________________________________

____________________________________________________________________
 (індекс, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку)

5. Керівництво оператора ринку (одноосібний керівник або члени колегіального органу управління), контактні дані: ______________________

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 (посада, прізвище, ім'я та по батькові, номер телефону, адреса електронної пошти)

 

____________________________________________________________________________________________________________________________    (посада, прізвище, ім'я та по батькові, номер телефону, адреса електронної пошти)


______________________________________________________________________________________________________________________________ (посада, прізвище, ім'я та по батькові, номер телефону, адреса електронної пошти)

6. Вид діяльності, що планується здійснювати з використанням потужності

(кожен вид діяльності, який планується здійснювати, позначається символом "V" у відповідній графі):

з/п

Вид діяльності, що планується здійснювати з використанням потужності

 

1

Діяльність, пов'язана з харчовими продуктами, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C і залишатися придатними для споживання людиною, а саме:

1.1

первинне виробництво

 

1.2

транспортування

 

1.3

зберігання

 

1.4

реалізація

 

2

Діяльність закладів громадського харчування за категоріями:

2.1

стаціонарна потужність (ресторан, бар, кафе, піцерія тощо)

 

2.2

рухомі та/або тимчасові потужності

 

3

Виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження

 

4

Роздрібна торгівля харчовими продуктами

 

5

Інший вид діяльності

5.1

первинне виробництво

 

5.2

змішування та пов'язані з цим процедури

 

5.3

обробка (переробка)

 

5.4

наповнення

 

5.5

пакування

 

5.6

відновлення та інші зміни стану об’єкта

 

5.7

зберігання

 

5.8

транспортування

 

5.9

реалізація

 

Цією заявою підтверджую, що потужність не буде використовуватись для виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження, які вимагають отримання експлуатаційного дозволу.

"___" ______ 20__ року

            (дата підписання заяви)

___________________________        __________        _______________________                                                                                                                   

 (посада оператора ринку                    (підпис)                (ініціали та прізвище)

 або уповноваженої ним особи)                                                             

 

Примітка. Персональні дані, вказані в заяві про державну реєстрацію потужностей, захищаються та обробляються відповідно до Закону України "Про захист персональних даних" з метою розгляду зазначеної заяви згідно із законодавством.

 

Додаток 1 до Заяви про державну реєстрацію

від ____________________________

____________________________________

____________________________________

 

 

1. Найменування або прізвище, ім'я, по батькові оператора ринку:

_____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________
2. Ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб,  фізичних осіб – підприємців та громадських формувань:______________________________________

_____________________________________________________________________________

3.Місцезнаходження або прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті):_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

4. Місце проживання оператора ринку (для фізичних осіб):_____________________________ ________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

(індекс, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку)

5. Перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати: ________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

6. Виду оператора ринку за класифікацією суб'єктів господарювання, визначеною ст.55 Господарським кодексом України (суб'єкт, мікро-, малого, середнього або великого підприємництва): ________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

.

"___" ______ 20__ року

 (дата підписання заяви)

 

___________________________        __________        _______________________                       

  (посада оператора ринку                    (підпис)            (ініціали та прізвище) або                        

   уповноваженої ним особи)                                                             

 

 

 

 

 

 

 

(Додаток  3)

 

ЗГОДА
на обробку персональних даних

та оприлюднення в державному реєстрі потужностей операторів ринку

 

(Відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України  «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» від 10 лютого 2016 року № 39)

Я, ______________________________________________________________

(прізвище, ім’я та по батькові)

(___ __________ 19___ року народження, паспорт серія ____ № _____________,

виданий ____________________________________________________________),

відповідно до Закону України “Про захист персональних даних” з метою винесення інформації до державного реєстру операторів ринку даю згоду на:

обробку моїх персональних даних з первинних джерел, зокрема відомостей щодо паспортних даних, відомостей про зареєстроване або фактичне місце проживання, відомостей щодо реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, ідентифікаційних даних в електронному вигляді.

____ _____________ 20__ р.                                                 _________________

(підпис)

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь