Сказ на Миколаївщині

Дата: 14.01.2020 14:48
Кількість переглядів: 761

     В січні 2020 року діагностовано захворювання на сказ у мешканця Миколаївської області, якого вкусила бродяча собака. Потерпілий від отримання антирабічних щеплень відмовився, що й привело до його захворювання та смерті.

Фото без опису

 До медичних закладів  Арбузинського району протягом 2019 року звернулось за антирабічною допомогою  після отримання покусів 49 мешканців, з них 11 ( 22,4%)  укушено бродячими тваринами (собаками), 3 –лисицями ( 6,1%).

Призначено отримання щеплень ( в Арбузинській ЦРЛ) проти сказу -17 чол., повний курс отримали -8 чол., 7- знаходяться в стадії отримання  щеплень та 2 відмовились від щеплень.  Щеплення проводяться безкоштовно. Станом на 14.01.2020р.,в  ЦРЛ в наявності  20 доз вакцини.

Вкрай загрозливою є епізоотологічна ситуація по сказу  на території прилеглих до Арбузинщини районів. В 2019 році на території міста Первомайська  (р-н Поронівка) виявлено труп лисиці, при дослідженні взятого біоматеріалу діагностовано сказ. Крім того, діагностовано сказ на території Первомайського району в трьох тварин (два лиси і один домашній кіт), Врадіївського району – в однієї тварини (домашня собака).

 

 Всі люди , які отримали покуси, протягом 12 місяців після отримання покусів від невідомих тварин можуть захворіти на сказ і померти, якщо тварини були хворими.

Основне джерело інфекції сказу у природі – лиси, куниці, єнотовидні собаки, від яких заражаються свійські тварини і люди.

Збудник захворювання – вірус, який знаходиться в слині хворих тварин і виділяється ще за 10 днів до появи клінічних ознак хвороби. При укусі збудник захворювання – вірус сказу – попадає в рану, і в подальшому по ходу нервів вражає головний мозок.

Сказ – заразна і невиліковна хвороба, закінчується смертю хворого в 100% випадків захворювання. Потрібно пам’ятати, що заразитися можна при попаданні слини хворої на сказ тварини на рани, садна, а також на непошкоджену шкіру. Найбільш небезпечні рани, нанесені людині в область голови, шиї, кистей рук.

Інкубаційний період при цій хворобі займає від 7 днів до 12 місяців, тобто захворювання людини може настати через декілька місяців після попадання вірусу сказу в організм. Цей термін залежить від кількості вірусу, введеного в організм хворого, а також від площі раневої поверхні та кількості нервових закінчень на місці ушкоджень. Найкоротший інкубаційний період при укусах, ослизненнях в голову, шию, пальців рук.

Хворі на сказ дикі тварини, і в першу чергу лиси, поводяться неадекватно – в денний час можуть заходити в населені пункти, не бояться людей і навіть можуть нападати на людей та домашніх тварин або ластитись до людей.

У ряді випадків тварин, які нанесли покуси, було знищено. А цього робити не можна. Вони повинні знаходитись під 11-денним спостереженням ветеринарного працівника. Якщо протягом цього часу тварина залишилась здоровою, то щеплення потерпілому не призначаються. Коли немає змоги відразу звернутись за допомогою до лікаря, треба самому швидко обробити рану. Місця покусу старанно промивають струменем мильної води, краї рани змащуються йодом. Після цього слід звернутися в найближчий лікувальний заклад.

Основними заходами профілактики сказу серед людей і тварин є боротьба з бродячими собаками і кішками, щеплення домашніх тварин проти сказу, суворе дотримання правил утримання сторожових собак. Необхідно пам’ятати, що тільки щеплення потерпілих від покусів людей надійно захищають їх від цієї хвороби.

Шановні мешканці району, при отриманні покусів від тварин: диких (лисиці, вовки, білки та інш.), домашніх (собаки, коти та інш.) ,бродячих (собаки, коти) негайно  і обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу, де вам нададуть допомогу, проконсультують та при необхідності проведуть щеплення (безкоштовно).

Бережіть себе та своїх рідних!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь