ПОЛІЦІЯ ПОВІДОМЛЯЄ!

Дата: 01.10.2018 12:32
Кількість переглядів: 839

Як вже зазначалось більшість кримінальних правопорушень, вчинених відносно осіб похилого віку, становлять крадіжки. При цьому, способи проникнення до житла є досить різноманітними. Одні грубо зламують замки від вхідних дверей, інші ж стараються проникнути до оселі через вікно чи балконні двері. Як правило, спочатку злодій вивчає хто саме живе в квартирі, яку планує обікрасти, коли її мешканці покидають своє житло. З цією метою вони самі стежать за майбутньою жертвою, або ж випитують необхідну інформацію у балакучих сусідів. Є злодії, які з метою прискорення цього процесу, тобто здійснення крадіжки з квартири, стараються різними способами виманити мешканців з квартири на тривалий час, щоб потім вільно і безпечно «погосподарювати» в помешканні. Наприклад, злодій може зателефонувати та повідомити про те, що мешканцю квартири необхідно терміново з’явитися у визначений час до банківської установи або поштового відділення для отримання грошового переказу, посилки чи телеграми.

Фото без опису

Зрозуміло, що убезпечити себе від «домушників» на всі сто відсотків неможливо. Але дотримуючись елементарних правил Ви можете захистити себе та своє майно. Тому виходячи з дому зачиняйте вікна помешкання, особливо, якщо мешкаєте на першому поверсі або в квартирі, розміщеній поблизу пожежних драбин, козирків. Не залишайте ключі від оселі у доступних місцях (під килимком, у поштовій скриньці тощо), а у разі втрати хоча б одного з ключів, терміново міняйте замок або циліндровий механізм. По можливості обладнайте житло охоронною сигналізацією.

Не слід ховати грошові кошти в шафах з білизною, сервантах, одязі, книгах чи під матрацом, щоб виключити можливість їх виявлення сторонніми особами при біглому огляді помешкання. Також не зберігайте значні суми грошей чи ювелірні вироби в одному місці. Обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються у вас.

Злочинці можуть застосувати і такий простий спосіб виманювання хазяїнів із квартири, як викручування пробок електрощита в парадному. У далеко не кращий момент у вас гасне світло і Ви виходите з темної квартири, але відразу одержуєте удар по голові. Щоб уникнути цього, якщо є можливість, об'єднаєтеся із сусідами і зробити ще одні металеві двері в загальному коридорі.

Фото без описуДосить часто, з метою проникнення до житла та заволодіння грошима громадян, правопорушники представляються працівниками різних установ, у тому числі комунальних служб (слюсарями, сантехніками, водопровідниками), органів соціального захисту тощо. Мета візиту може бути досить різною від розносу соціальними працівниками грошових дотацій, адресної допомоги до необхідності перевірки газового обладнання, показів лічильників.

Не слід поспішати відчиняти двері незнайомим людям. Обзаведіться на дверях міцним ланцюжком та спілкуйтеся із візитерами через відкритий на величину ланцюжка простір. В будь-якому випадку не треба соромитись та слід попросити пред’явити документи. Роздивившись посвідчення по можливості слід перевірити повноваження співробітника подзвонивши в організацію, яка його надіслала, навіть якщо незнайомець ввічливий і називає вас по-батькові.  Таке скрупульозне відношення до відвідувачів, швидше за все, відлякає шахраїв.

Тому, рекомендується зробити для себе список всіх екстрених телефонів, вписати туди номери поліції, пенсійного фонду, газової, соціальної, медичної служби, а також телефон лікаря, дільничного офіцера, майстра ЖЕКу. Такий список краще зберігати на видному місці, тоді Ви зможете швидко набрати потрібний номер і з'ясувати необхідну інформацію або звернутися за допомогою.

У разі, якщо двері вже було відчинено, не слід впускати незнайомих осіб далі прихожої. При цьому, бажано постійно знаходьтесь поряд з ними та, по можливості, не зачиняйте вхідні двері, щоб у разі необхідності можна було покликати на допомогу.

Фото без описуНе виключено, що Вас можуть попросити принести попити води чи розміняти грошову купюру великого номіналу, але це може стати лише приводом для того, щоб відволікти Вашу увагу та дізнатися про місце, де Ви зберігаєте заощадження, отримати час для пошуку у кімнаті матеріальних цінностей.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь